Upitna je isplata penzija, Vlada je završila svoj dio, Dom naroda treba hitno zasjedati

Vijesti.ba

Dom naroda FBiH treba hitno zasijedati te usvojiti budžet za 2019. godinu i odobriti Finansijski plan Fonda PIO kako ne bi bilo dovedeno u pitanje ne samo povećanje, nego i isplata penzija generalno, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

“Nekonstituisanje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju. Federalni Dom naroda bi morao donositi odluke. Legitimno je da se političke stranke dogovaraju oko raspodjele vlasti, ali život ne može stati zbog toga i mora se dalje kretati”, naglašava naš sagovornik.

On podsjeća da je Zakon o budžetu predvidio da se uz ovaj dokument potvrđuju i finansijski planovi vanbudžetskih institucija.

“Federalni zavod PIO na vrijeme je usvojio svoj Finansijski plan i dostavili smo ga Vladi, koja ga je razmotrila i uputila u parlamentarnu proceduru. Predstavnički dom je potvrdio naš Finansijski plan, ali se sada čeka na Dom naroda”, kaže Krnjić.

U razgovoru za Vijesti.ba, on ukazuje na različita zakonska rješenja u vezi sa ovim slučajem, budući da Zakon o PIO-u kaže da penzije moraju biti isplaćene do petog u mjesecu, dok se na osnovu Zakona o budžetu može zaključiti da Federalni zavod PIO nema finansijski plan, jer nije potvrđen u oba doma Parlamenta FBiH.

“Ovakva situacija nam se dešava po prvi put sa finansijskim planovima, imajući u vidu da je do sada odluka o privremenom finansiranju nadomiještala neusvajanje budžeta”, ističe direktor Federalnog zavoda PIO.

Stoga ponovo apeluje na Dom naroda da održi sjednicu na kojoj će potvrditi Finansijski plan Fonda PIO.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...