Uposlenici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine danas su stupili u štrajk zbog upozorenja zbog, kako kažu, višegodišnjih loših uslova rada i diskriminacije koju trpe.
Štrak će, kako nam je kazao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH Samir Kurtović, trajati najduže mjesec dana, svaki dan od 8:30 do 10:30 sati.

“U narednih 30 dana očekujemo da će se riješiti većina zahtjeva koje smo postavili pred direktora Porezne uprave, federalnu ministricu finansija Jelku Miličević te Vladu Federacije. Niko nam se do sada još nije javio”, ističe Kurtović.

Podsjećamo, uposlenici Porezne uprave FBiH očekivali su poziv ministrice Miličević još prije nekoliko mjeseci, ali niko se nije oglasio na njihove zahtjeve.

Oni kažu kako je previše posla u Poreznoj upravi, a premalo radnika.

Njihovi zahtjevi su usklađivanje plaća u iznosu od 30 posto za sve uposlenike Porezne uprave, izjednačavanje dodataka na plaću za posebne uslove rada inspektora Porezne uprave kojima je dodatak 20 posto sa ostalim inspekcijskim organima u FBiH gdje taj dodatak iznosi 30 posto, ali i proširenje ovog prava na više kategorija radnih mjesta i uposlenika Porezne uprave.

Radnici traže i doznačavanje više sredstava za isplate po presuda za uposlenike Porezne uprave, ali i konstantan prijem novih uposlenika kako bi se popunila upražnjena radna mjesta zbog penzionisanja uposlenika, smrti, prelaska u drugi organ, kao i popunjavanje u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

“Potpisali smo odluku o minimalnim uvjetima rada. U svim službama uprave gdje je bilo četvero do petero uposlenih na šalterima, u periodu štrajka će raditi po jedna osoba kako građani ne bi ispaštali”, dodao je Kurtović.

Iz Štrajkačkog odbora ranije su govorili kako su im plaće smanjivane proteklih deset godina te kako sada imaju niže plaće u odnosu na druge organe uprave.