Magazin Sports Illustrated Swimsuit Issue još jednom ispisuje historije. Naime, majsku naslovnicu ovog prestižnog magazina krasi somalijsko-američka manekenka Halima Aden koja je pozirala u burkiniju.

Halima Aden rođena je u Kakumi, izbjegličkom kampu u Keniji, a u SAD se preselila 2004. godine. U centar svjetske pažnje dospjela je u oktobru 2016. godine kada je postala prva Miss Minnesote koja se takmičila u hidžabu i burkiniju.

Naslovnicu magazina Sports Illustrated komentarisala je u emisiji “Good Morning America”.

“Sports Illustrated je dokaz da djevojka koja nosi bikini može biti pored djevojke koja je odjevena u burkini. Mi žene možemo biti jedna uz drugu, možemo jedna drugoj biti najveća podrška”, rekla je Aden dodajući da je bilo veoma emotivno snimati editorijal u Keniji.

MJ Day, urednik časopisa Sports Illustrated Swimsuit Issue, rekao je da je ovo izdanje magazina jedno od najznačajnijih do sad.

Vjerujemo da ljepota ne poznaje granice. Divim se Halima i mislim da je njen rad veoma inspirativan. Ona je prelijepa, ne samo izvana, nego i iznutra. Kada smo se upoznali osvojila me svojom inteligencijom, entuzijazmom i autentičnosti, rekao je.

Aden je izrazila nadu da će i u budućnosti nastaviti rušiti stereotipe.