Upozorenje: Ne spavajte na desnoj strani!

vedrastrana.com
Jeste li znali da preko 40% američke populacije nema dovoljno sna? To dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su depresija, debljanje i visoki krvni tlak. 

Jeste li znali da preko 40% američke populacije nema dovoljno sna? To dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su depresija, debljanje i visoki krvni tlak. 

No, čak i oni koji uspiju dobiti preporučenih 7-8 sati sna mogu komplicirati njihovo zdravlje prema tome kako spavaju. Prema stručnjacima kao što je Kevin Wade, viši terapeut u centru za liječenje boli u St. John-Clarku, položaj s kojim se najviše možete spavati može biti razlog zašto imate bolove u leđima, ramenima i trbuhu.

Uz to, ako spavate na desnoj strani, izbjegavajte to raditi prema dobro uspostavljenom kiropraktoru.

Stručnjak za spavanje i kiropraktor dr. John Douillard kažu da spavanje na lijevoj strani tijela može vam dati značajne prednosti i pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Drugi stručnjaci slažu se s Douillardom i vjeruju da je presudno mjesto na kojem neko spava.

Ispod ćete naći glavne razloge zašto trebate spavati na lijevoj strani i ne spavati na desnoj strani.

Probavljanje: Ako se neprestano osjećate napuhani, ili imate probleme s probavom, moglo bi biti mnogo problema. Jedno pitanje koje biste možda željeli pogledati je kako spavate noću. Kada odete u krevet, neuljudljivi toksini kreću se od vašeg tankog crijeva do velikog, a potom konačno putuju do debelog crijeva. Jednom kada su u debelom crijevu, oni se izlučuju ujutro. Zato trebate spavati na lijevoj strani; to pomaže taj proces.

Zdravlje srca: Vaše srce se nalazi na lijevoj strani vašeg tijela. Stoga ima smisla kada stručnjaci poput dr. Douillarda kažu da ne biste trebali spavati na desnoj strani, već umjesto toga, spavajte na lijevoj strani. Spavajući lijevom stranom, dopuštate glatki protok krvi prema srcu.

Trudnice: Žene trebaju trošiti što je više moguće vremena na svojoj lijevoj strani, kaže WebMD. Pomaže pritiskati s leđa i pomaže protok krvi u maternicu i fetus. Mnoge trudnice razvijaju probleme u kičmi.

Hrkanje: Ako je to slučaj, nema razloga pokušavajući im reći da spavaju na svojoj lijevoj strani. Sanitarni stručnjak za spavanje W. Christopher Winter rekao je CNN-u da spavanje na lijevoj strani zapravo zadržava jezik i grlo u neutralnom položaju.

Izbjegavajte Svjetlost: Ako ste upoznati sa složenim melatoninom onda znate da je neophodno za dobar noćni san. Mozak proizvodi više melatonina kad je mračan, pa je izbjegavanje bilo kojeg izvora svjetlosti kada pokušavate spavati, kaže Sleep-Better.org. Ako je prisutna svjetlost, melatonin će vas učiniti više budnim, tako da nećete dobiti nikakav san.

Gledajte šta jedete i pijete: ono što jedete i pijete tokom dana uticaće na spavanje noću. Prema studiji Sleep, studija je pokazala da pijenje kafe do 6 sati prije odlaska u krevet smanjuje vrijeme spavanja za cijeli sat. A ako jedete večeru, pokušajte to učiniti ranije.

Očistite glavu: Jedan od najčešćih razloga zašto ljudi ne mogu spavati je da imaju previše na umu. Bez obzira na to je li to stres ili bijes, to može otežati dobar noćni san.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...