USK EPIDEMIOLOŠKO STANJE STABILNO


Od početka godine na UKC Sarajevo pregledana su  54 pacijenta sa  gripoznim sindromom. Kod njih 10 pronađen je virus  H1N1, poznatiji kao svinjska gripa. Za sada je  prema  saopćenju  iz Kliničkog centra  jedna osoba životno ugrožena. Na području USK epidemiološko stanje je stabilno iako u ZZJZ ističu kako se  tipizacija virusa  još uvijek ne provodi što bi  u narednom periodu  trebao biti prioritet.

Kako stručnjaci procjenjuju  do aktivacije virusa  vjerojatno je došlo uslijed promjene temperature iz drastičnog minusa u gotovo proljetno vrijeme. H1N1, virus poznat kao svinjska gripa, je bolest koja napada respiratorne organe i praćena je visokom temperaturom.U ZZJZ USK redovno prate stanje na terenu, a prema posljednim podacima dosada nije bilo komplikovanih slučajeva.

Pacijent,  koji je  zbog komplikacija životno ugrožen, iz Zenice je   prebačen   u Univerzitetski klinički centar Sarajevo i zato  što u zeničkoj bolnici nije bilo uvjeta za dijagnosticiranje  ovog virusa kao ni liječenje.Kao u Zenici ni u USK se ne može tipizirati  ovaj virus,što je itekako  važno uz praćenje cirkuliranja svih virusa  koji utiču na zdravlje stanovnistva.

Kada je u pitanju sezonska gripa  ove godine  nizak je nivo cirkulacije  virusa, ne samo u BiH već i u zemljama u okruženju pa je  upitno da li će  epidemije uopće  biti. Klimatske promjene  tako su  pored  uticaja na  životnu sredinu ljudi značajno izmijenile i zdravstenu  sliku stanovnistva.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...