USK: Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca


Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK) je i ove, kao i prethodnih godina (od 2008. godine), tradicionalno obilježila 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca.

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na poginule praške studente koji su 17.11.1939. godine mirno protestvovali protiv nacističke okupacije i zatvaranja obrazovnih institucija, te potom streljani bez prethodnog suđenja.

Program je na nivou cijelog USK započeo u 11 sati sa defileom kroz grad, tokom kojeg su srednjoškolci nosili razne natpise i transparente poput: „Želimo da nas naše sunce grije!“, „Na mladima svijet ostaje!“, „Aktivizmom za bolje sutra!“ i slično, kao i dva platna; manje platno, koje je imalo natpis karakterističan za svaki grad/općinu, dok je veće platno nosilo univerzalnu poruku koja glasi: „Mladi su resurs koji država treba iskoristiti, a ne problem koji treba riješiti!“. Navedeno univerzalno platno je jedan od simbola međusobne povezanosti srednjoškolaca USK.

Centralna manifestacija je održana na gradskim trgovima ili, ukoliko su bili loši vremenski uvjeti, u većem zatvorenom prostoru, tipa kina, školske dvorane, gradske galerije i slično. Sastojala se od: čitanja uvodnog dijela nakon kojeg je uslijedio improvizovani zvuk pucnjave i minuta šutnje, zatim kratka predstava (predstavila ubijanje praških studenata na taj dan), čitanje zajedničkog govora posvećenog Danu srednjoškolaca (isti za cijeli kanton, te je ujedno i drugi vid međusobne umreženostiunsko-sanskih srednjoškolaca), flashmob (predstavlja odlazak mladih iz države kroz 3 tačke: završavanje školovanja, odlazak na biro/nepronalazak posla, te odlazak u drugu državu).

Nakon centralne manifestacije, srednje škole su dalje nastavile svoje individualne programe bogatog sadržaja (dramska sekcija, folklorni nastup, čitanje stihova i literalnih radova, hor, muzičke tačke i slično).

„Dan srednjoškolaca se i ove, kao i prethodnih deset godina, tradicionalno obilježio u USK, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnja tema Dana srednjoškolaca prati aktuelan odlazak mladih iz države, čiji je broj zabrinjavajući, te napominje kako se tomu treba posvetiti daleko veća pažnja, jer ne smijemo zaboraviti da su mladi resurs koji država treba iskoristiti, a ne problem koji treba rješavati.“, izjavila je Lejla Habibović, PR i prvi potpredsjednik Mreže vijeća učenika USK.4

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...