Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona je u prethodnom periodu zbog Naredbe o prekidu nastavnog procesa broj:10-34-2992-1/20 od 12.3.2020. godine poduzelo različite mjere i aktivnosti s ciljem organizacije i odvijanja nastave na daljinu.

Organiziralo je uspostavljanje nastave putem TV ŠKOLE za učenike od I-V razreda, te online nastavu za učenike od VI – IX razreda i za sve učenike srednjih škola. Napominjemo da je obaveza svih učenika I-V razreda da prate TV ŠKOLU i sve upute vrijednih učiteljica koje predano i požrtvovano pripremaju sve sadržaje za učenike. Ovim putem, našim učiteljicama javno zahvaljujemo na njihovom nesebičnom doprinosu.

Dalje, uspješno je uspostavljena online nastava u osnovnim i srednjim školama, te čestitamo svim direktorima, koordinatorima, nastavnicima i profesorima na profesionalnom pristupu ovom izazovu i ažurnom kreiranju odgovarajućih uvjeta za izvođenje online nastave. Uz manje tehničke poteškoće ostvaren je cilj pokretanja nastave na daljinu, te će Ministarstvo i u narednom periodu iznalaziti rješenja za sve probleme koji se tiču tehničkih poteškoća i pokrivenosti nastave.

S tim u vezi, želimo iskazati zahvalnost prema BH Telecomu kao društveno odgovornoj domaćoj kompaniji na njihovoj podršci u našim aktivnostima.

Također zahvaljujemo i predstavnicima JU Pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona na profesionalnoj podršci u realizaciji online nastave.

Zahvalnost dugujemo i Radio televiziji Unsko sanskog kantona, uposlenicima ove televizijske kuće te direktorici Pašić Irmi na krajnje profesionalnom odnosu koja je u datom momentu na pravi način organizirala rad ove televizijske kuće te stavila sve ljudske i tehničke kapacitete Ministarstvu obrazovanja na raspolaganje kako bi TV ŠKOLA postala uspješna priča za naše najmlađe učenike.

Na kraju, zbog cjelokupne situacije, čestitamo svim prosvjetnim radnicima na profesionalnosti i ozbiljnosti u pristupu i realizaciji prvog dana online nastave. Napominjemo da u vanrednim situacijama ne postoje savršena rješenja, ali postoji odlučna namjera da uz sve ove okolnosti radimo isključivo u korist naših učenika. Apeliramo na roditelje naših učenika da prosvjetnim radnicima budu potpora u realizaciji nastave na daljinu, da sačuvaju strpljenje i iskoriste ovo vrijeme za dodatno zbližavanje sa svojom djecom kako bi zajedno prebrodili situaciju u kojoj smo se našli, uz poruku ostanite kući i poštujte naredbe Kriznog štaba .