Učestale paljevine kuća, hala, napuštenih prostora, iza kojih stoje, kako prenosi portal USN.ba, ilegalni migranti, mogle bi se pripisati načinu paljenja vatre. S obzirom na to da im je cilj da se ugriju ili skuhaju jelo, migranti koriste sprejeve i gorivo da lakše zapale vatru, zbog čega često dolazi zbog požara.

Posljednji slučaj su hale koje su izgorjele kod Mirala, koji je inače privremeni prihvatni centar za migrante, u Velikoj Kladuši.

Često situacija izmakne kontroli i dođe do požara. Kako prenosi portal USN.ba, izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) kazao je za Avaz da su na nekoliko mjesta zapaljenja pronašli ostatke sprejeva, kanistera i boca u kojima je bilo gorivo.

Nadalje, devastirana je i planinarska kuća na Plješevici kod Bihaća. Nakon što zapale vatru, migranti bježe glavom bez obzira jer su se doveli u životnu opasnost, piše pomenuti portal.

Kako prenose mediji, migranti su zapalili i kuću partizanskog komandanta Zuhdije Žalića u Velikoj Kladuši.

U posljednjih desetak dana na području USK možemo govoriti o tri zapaljenja objekta, prema pisanju medija, te o polomljenih podovima i prozorima, kao i o vršenju nužde u kući porodice Pozderac u Cazinu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (BiH).

Izvor: Biscani.net / USN.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.