– Niko sa sigurnošću ne može tvrditi koliko će učenika ove godine upisati srednje škole s obzirom na činjenicu da se nastavlja trend iseljavanja iz Krajine i odlazak cijelih porodica iz države.

U drugoj polovini tekućeg mjeseca juna Ministarstvo obrazovanja USK raspisat će konkurs za upis učenika u srednje škole. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi koliko će učenika ove godine upisati srednje škole s obzirom na činjenicu da se nastavlja trend iseljavanja iz Krajine i odlazak cijelih porodica iz države.

Podsjetimo u prošloj školskoj godini u prvi razred srednjih škola bio je upisan 2.391 učenik. A u srednjim školama sa nestrpljenjem čekaju odluku ministarstva.

Svoje potrebe i planove u vidu zahtjeva već su dostavili ministarstvu, među kojima je i Srednja medicinska škola u Bihaću. Ova ustanova, koja je među najtraženijim, ove godine završilo je 213 učenika, dok je plan za školsku 2021-2022 godinu upisati 6 odjeljenja, od čega 4 odjeljenja smjer medicinski tehničar, i po jedno odjeljenje stručnog zvanja hemijski tehničar i laboranti.

(rtvusk=