Općina Velika Kladuša jedna je od 18 općina i gradova čije su aplikacije prihvaćene u okviru Javnog poziva fondacije Mozaik. Ukupna vrijednost fonda za Općinu Velika Kladuša iznosi 44. 000 KM. Ova finansijska sredstva namijenjena su za finansiranje novih biznisa mladih ljudi sa idejom, a općina u navedenom iznosu učestvuje sa 50% sredstava, odnosno 22.000 KM. S tim u vezi, savjetnik općinskog načelnika, Ervin Abdić naglasio da je, s obzirom na sve okolnosti, ovo je jedna lijepa vijest koja u fokus stavlja mlade ljude u Velikoj Kladuši, a koji će moći ostvariti svoje ideje….

Ovo je jedna od prilika za mlade ljude koji imaju određenu ideju za pokretanje biznisa, da uz pomoć Općine Velika Kladuša i fondacije Mozaik, realiziraju zamišljeno. U okviru projekta bit će objavljen „Javni poziv“ za dodjelu bespovratnih sredstava za pokretanje poslovnih poduhvata u Općini Velika Kladuša, a osnovni kriteriji na osnovu kojih će aplikat moći aplicirati na prijavu su slijedeći:

-U novu ili postojeću firmu neophodno je ulaganje iz dijaspore u minimalno istom iznosu iz fonda koji će obezbijediti Fondacija Mozaik i Općina Velika Kladuša,
-Investitor iz dijaspore će biti suvlasnik u firmi u minimalnom iznosu od 25%,
-Predstavljen biznis plan u kojem se nedvosmisleno vidi ekonomski potencijal,
-Firma mora biti registrovana u Općini Velika Kladuša koja je potpisnica Memoranduma o saradnji.

(rvk)