Uskoro: Najveći kulturni spektakl u historiji grada Bihaća


Bihaćka firma Stage Art priprema najveći kulturni događaj u historiji grada Bihaća. Radi se o predstavi Labuđe jezero u izvedbi plesnog ansambla Carskog ruskog baleta.

Plesni ansambl Carski ruski balet okuplja 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela. Sama predstava je izvedena na svim kontinentima, a istu je do sada vidjelo nekoliko miliona ljudi.

Bihaćka publika će njihov spektakl moći vidjeti na sceni u bihaćkoj dvorani Luke 5. marta ove godine. Balet će pratiti vrhunski razglas i rasvjeta uz velika projekciona platna i fenomenalnu scenografiju i kostimografiju. Sam događaj je veoma zahtjevan za realizaciju, ima posebnu postavku sjedenja, te je iz tog razloga broj mjesta ograničen, a uskoro ćemo objaviti i nacrt sjedenja sa cijenama ulaznica, kao i prodajna mjesta.

Za tehničku suorganizaciju zadužena je bihaćka firma Stage Art koja je već realizirala tri predstave u republici Sloveniji, a sve tri su bile rasprodane do posljednjeg mjesta do posljednjeg mjesta.

U nastavku možete pročitati kratki opis kompletnog djela, kako bi oni manje upućeni saznali o kakvoj velicini projekta se radi.

Labuđe jezero

P. I. Čajkovski (1840-1893)
Koreografija: Marius Petipaa i L.Ivanov (revidiran Gediminas Taranda)
Uvodnik: Gediminas Taranda
Scenografija: Andrey Zlobin
Kostimografkinja: Anna Ipatief

Glazbu Petra Ilijiča Čajkovskog poznaju i vole u cijelom svijetu. Koji je razlog takvoj popularnosti? Slušajući djela kompozitora, svaki čovjek u njima pronalazi nešto svoje, blisko i dragocjeno. Ogromna snaga umjetnosti Čajkovskog leži u tom njegovom neobičnom daru da kroz glazbu izrazi osjećaje i misli bliske i razumljive milijunima ljudi.

Biografija Čajkovskog je vrlo jedinstvena: kompozitor se počinje profesionalno baviti glazbom tek u 22. godini života. Po završetku pravnog fakulteta u St. Petersburgu počeo je raditi kao činovnik u ministarstvu pravosuđa. Međutim, sam život pomaže P. I. Čajkovskom izmijeniti svoju sudbinu i ostvariti san iz djetinjstva. Otvaranje Konzervatorija u St. Petersburgu 1862.g. kao prve profesionalne glazbene škole u Rusiji, utjecalo je na njegov daljnji životni put.

Poslije tri godine školovanja na Konzervatoriju uspijeva dobiti diplomu, srebrnu medalju i zvanje slobodnog umjetnika. Genijalnost i marljivost glavni su razlozi zbog kojih su se vrlo brzo rađala d jela Čajkovskog: ”Pikova dama” bila je napisana za 44 dana, “Uspavana ljepotica” za 40 dana, 1. čin Četvrte simfonije za tjedan dana…

Operna, simfonijska, instrumentalna, vokalna i baletna glazba Čajkovskog zasluženo su dobile svjetsko priznanje.

20. veljače 1877. g. na sceni Boljšoj teatra u Moskvi, premjerno je izvedeno “Labuđe jezero”. Taj dan smatra se rođenjem ruskog klasičnog baleta.

Od tada je prošlo 130 godina. i ako je ranije glazba potpuno bila podređena pantomimi i plesu, pojava Čajkovskog je iz korijena izmijenila njen značaj u baletu. Glazba Čajkovskog je nezaustavljivom snagom uvlačila baletnog umjetnika u iskreno stvaralaštvo, nametala mu živi koreografski izraz, psihološki opravdane pokrete i potpuno prožimala njegovu igru dubokom produhovljenošću.
Balet ”Labuđe jezero” je najliričniji od svih baleta Čajkovskog. U osnovi priče nalazi se jedna od mnogobrojnih verzija narodne priče o djevojci koju su zle sile pretvorile u pticu. Mladi princ, susrevši začaranu Odetu – labuda, zaklinje se da će je u ime vječne ljubavi izbaviti od zlih čari. Međutim, princ nesvijesno ne uspjeva održati obećanje, jer biva obmanut sličnošću Odete sa k ćerkom Zlog Genija. Odeta je u opasnosti da zauvijek ostane labud. Kasnije mračni kraj baleta biva izmenjen: princ i labud, bacajući se u valove uništavaju zle čini.
KRATAK SADRŽAJ

Prvi čin
Slika prva

Vrt ispred kraljevskog dvorca. Mladež se veseli na proplanku. Vesele šale dvorskih luda izmijenjuju se s plesom djevojaka i kavalira. Kraljica priopćava svom sinu, princu Zigfridu, da će sutra na balu morati izabrati sebi nevjestu među devojkama koje su pozvane na praznik. Njene riječi n e nalaze odaziv u Zigfridovoj duši – ne postoji djevojka koja bi bila draga njegovom srcu.

U sumrak, mladež se razilazi. Zigfrid se rastužio – ne želi se rastati sa bezbrižnim životom u okruženju prijatelja… u isto vrijeme mašta o tome kakva bi trebala biti djevojka koju bi mogao zavoljeti. Ali gdje je ona, ta devojka? Priče prijatelja ne interiraju Zigfrida, jedino jato labudova koje plovi po jezeru privlači njegovu pažnju. Zigfrid kreće za labudovima.

Slika druga

Labudovi dovode Zigfrida na zabačeni proplanak na obali tamnog jezera.
Zigfridovu pažnju privlači predivni bijeli labud, koji se iznenada pretvara u djevojku. U srcu princa budi se osjećaj ljubavi. Princeza – labud Odeta otkriva Zigfridu tajnu čini bačenih na nju i njene prijateljice: zli čarobnjak Rothbart ih je pretvorio u labudove, i samo noću kraj ovog jezera one mogu poprimiti ljudski oblik. Da bi spasio voljenu i njene prijateljice, Zigfrid je spreman ubiti čarobnjaka. Nažalost , to ne bi pomoglo da se skinu čini – samo bezuvjetna ljubav mladića, koji se nikome još nije zaklinjao na ljubav, može skinuti prokletstvo sa Odete i devojaka – labudova.
Zigfrid, susrevši svoju odabranicu, zaklinje se Odeti na vječnu vjernost.
Razgovor između Odete i Zigfrida prisluškuje Rothbart. Sviće. D jevojke se trebaju ponovo pretvoriti u labudove. Zigfrid je čvrsto uvjeren u snagu svojih emocija – odlučio je osloboditi Odetu od zlih čini čarobnjaka.

Drugi čin

Svečani bal u kraljičinom dvorcu. Uzvanice se okupljaju. Od četiri devojke Zigfrid treba odabrati sebi nevjestu. Ali Zigfrida nema. Gosti su uznemireni. Dvorske lude zabavljaju goste.

Konačno, Zigfrid se pojavljuje. Hladno se okreće od devojaka koje čekaju da budu izabrane – Zigfrid je ispunjen sjećanjima na prelijepu Odetu.

Odjednom se pojavljuje nepoznati gost. To je Rothbart. On je doveo na bal svoju kćer Odiliju, nevjerojatno sličnu Odeti. Rothbart naređuje kćeri da očara Zigfrida i da iznudi od njega izjavu ljubavi. Princ misli za Odiliju da je Odeta i objavljuje majci da je odlučio oženiti je. Čarobnjak Rothbart je zadovoljan. Zakletva je propala, te će Odeta i njene prijateljice zauvijek ostati labudovi. Sa zlobnim smijehom, pokazujući na Odetu koja se pojavljuje u daljini, čarobnjak Rothbart nestaje zajedno sa Odilijom. Zigfrid shvaća da je obmanut i očajan žuri ka Labuđem jezeru.

Treći čin

Obala jezera. Tamna, nemirna noć. Ožalošćena Odeta priča prijateljicama o Zigfridovoj nevjeri. Djevojke – labudovi tuguju. Njihova nada za spasom je izgubljena. Utrčava Zigfrid. On nije prekršio svoju zakletvu jer tamo u dvorcu, u Odiliji on je video svoju Odetu – njoj je bila upućena njegova ljubavna izjava. Rothbart, bijesan, obrušava na zaljubljene sile prirode. Počinje bura, sijevaju munje. Ali ništa ne može uništiti čistu, mladenačku ljubav i ništa ne može razdvojiti Odetu i Zigfrida. Tada Rothbart sam stupa u borbu sa princem – i gine. Zle čini nestaju. Odeta i Zigfrid, okruženi Odetinim prijateljicama dočekuju prve zrake izlazećeg sunca.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...