Uskoro novi saziv Parlamenta BIH, pogledajte omjer snaga stranaka

vijesti.ba

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici Kolegija zakazanoj za sutra trebalo da se dogovore o sazivanju konstituirajuće sjednice tog doma.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulirano.

Također je definirano da, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Omjer snaga

U Predstavničkom domu Parlamenta BIH od stranaka iz Federacije čak deset mandata ovojile su stranke lijevo-građanskog bloka, odnosno SDP 5, DF 3, Naša stranka 2. SDA je osvojila 9 mandata, HDZ BIH 5, SBB 2, PDA 1, Nezavisni blok 1, A-SDA 1.

Kada su u pitanju stranke iz RS, SNSD je osvojio 6 mandata, a u koaliciji sa SP i DNS koje su osvojile po jedan mandat ta brojka izlazi na 8, odnosno 9 s obzirom da će im podršku dati i SDS-ov Obren Petrović.

SDS i PDP će tako ostati na po dva mandata.1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...