Uskoro sredstva za prvu fazu izgradnje obilaznica oko Cazina i izgradnju prve faze cesta između Izačića i Bihaća te Bihaća i B.Krupe


Zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 65 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz povoljnu EURIBOR kamatu, ukoliko bude odobren, bit će namijenjen sanaciji šteta nakon poplava uz istovremenu modernizaciju cesta u FBiH.

Naime, Vijeće ministara BiH prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu – Projekt sanacije štete nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Dodatno će iz federalnog budžeta za realizaciju ovog projekta biti izdvojeno oko šest miliona eura.

Sredstva zajma namijenjena su sanaciji šteta nakon poplava uz istovremenu modernizaciju cesta, izgradnju obilaznica oko Bugojna, Donjeg Vakufa, Gruda, Livna, kao i prvu fazu izgradnje obilaznica oko Cazina, Kiseljaka i Goražda. Istovremeno će dio sredstava biti utrošen za radove na južnoj obilaznici Mostara, izgradnju prve faze cesta između Izačića i Bihaća te Bihaća i Bosanske Krupe, kao i za sanaciju 16 mostova i jednog tunela.

Ovaj projekt je dio šireg investicionog programa „Modernizacija cesta u FBiH“, za koji su interes iskazale i Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (WB), a koji je uključen u Program javnih investicija 2016 – 2018. godine.

(Faktor.ba)0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...