Uz ovu oduku Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK-a, na današnjem sastanku, potvrdila je ranije donesene zaključke, koji se odnose na prijem novih migranata u kampove, zabranu prijevoza i zabranu okupljanja na javnim površinama.

Na danas održanoj sjednici Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK-a​ odlučeno je da se u skladu s ranije donesenim setovima mjera i zaključaka krene prema postupnom gašenju Migrantskog kampa „Miral“ u Velikoj Kladuši.

Shodno ovoj odluci MUP USK-a je zadužen da spriječi daljni prijem migranata u „Miral“.

Vlasnici Bire i Mirala su pozvani da raskinu ugovore o iznajmljivanju prostora s međunarodnim organizacijama, od kojih je već traženo da odnesu svoja materijalno – tehnička sredstva iz kampova.

Prioritet u aktivnostima koje će se provoditi narednih dana je i izmještanje 69 maloljetnih migranata iz kampa Borići, u koji su smješteni nakon zatvaranja Migracionog centra „Bira“.

Izvor: RTVUSK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.