Pokazatelji poslovanja bh. građevinarstva u 2015. godini su pozitivni, pogotovo kada je riječ o realizaciji radova u inostranstvu koja je iznosila oko 100 miliona KM, što je za 7,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Privredne komore FBiH (PK FBiH).

Sekretar za građevinarstvo PK FBiH Dženana Hodžić izjavila je za Fenu da su bh. firme najveći dio posla realizirale u zemljama Evrope.

– Oko 40 posto radova odnosilo se na Albaniju, zatim slijede Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska itd. Što se tiče afričkog tržišta najviše posla je obavljeno u Keniji i Alžiru – dodala je Hodžić.

Veći dio, oko 70 posto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a preostalih 30 posto na objekte visokogradnje.

Hodžić je kazala da je na domaćem tržištu također nastavljen trend većinskog učešća građevinara u realizaciji projekata niskogradnje, što je bilo za očekivati, jer se najveće vrijednosti investicija odvijaju na projektima autoceste Koridora Vc. U prošloj godini je došlo i do oporavka visokogradnje, odnosno njenog blagog rasta u ukupno realiziranim radovima.

Stanje u građevinskom sektoru, kako je dodala Hodžić, u velikoj mjeri ovisi od ukupnog političkog ambijenta i poslovnog okruženja. Na razvoj građevinarstva, pa time i ukupni ekonomski rast, direktno utiču investicije, zaduženja, mogućnosti bankarskih kreditiranja i sprovođenje Reformske agende.

– U situacijama neizvjesne realizacije projekata građevinari se susreću sa problemom održavanja kontinuiteta upošljavanja radnika koji mogu odabrati da napuste firmu i tako ugroze njenu konkurentnost sa stanovišta stručnih kadrova, a sa druge strane sa problemom održavanja i otplaćivanja mehanizacije i opreme koja stoji neiskorištena – dodala je Hodžić.

Posebno je naglasila važnost očuvanja referenci u građevinarstvu te ukazala na probleme sa kojima se građevinari suočavaju u tom smislu.

– Naime, skoro svaki tender propisuje i zahtijeva određene reference u izvođenju radova i finansijske rezultate unazad tri godine, što uslovljava dobijanje poslova i osiguravanje bankovnih garancija. U tom slučaju svaki, pa i najmanji zastoj u ostvarivanju realizacije posla, te urušavanja poslovnih rezultata, može dovesti našu građevinsku operativu u inferioran položaj – kazala je Hodžić.

Raspisani tenderi za veće projekte, pogotovo one koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, uvjetima referenci, finansija i bankovnih garancija mogu eliminisati u pretkvalifikaciji naše firme ili ih dovesti u položaj da se ne mogu samostalno prijaviti, već samo putem konzorcija i udruživanja sa stranim kompanijama. U takvim slučajevima, kaže Hodžić, naše firme obično kao podizvođači realiziraju radove, pri čemu se dešava i da glavni izvođači nisu referentni za takvu poziciju.

U domenu niskogradnje, značajniji izvjesni projekti u Federaciji BiH su izgradnja dionioce Počitelj – Međugorje, koja uključuje i izgradnju najdužeg mosta u FBiH, kao i nastavak izgradnje autoceste od Zenice, prema Žepču i Doboju.

Kada je riječ o visokogradnji značajan i izvjestan projekat u 2016. godini je izgradnja termocentrale Vranduk, kao i turističkog kompleksa Hadžići, javlja Fena.

– Naša građevinska operativa pokazala je i dokazala da može realizirati i najzahtjevnije projekte, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U prilog tome govore i značajni sklopljeni ugovore naših firmi u zemljama regiona, kao što su Euro Asfalta u Sloveniji i Heringa u Makedoniji – navela je Hodžić.

U ovoj godini u BiH očekuje se rast investicija od oko devet posto, a najveća ulaganja bi trebala biti u elektroenergetskom, sektoru turizma i saobraćajnom sektoru.

-Najavljene javne investicije realno ohrabruju da će u 2016. naša građevinska operativa biti uposlena u punom kapacitetu – kazala je Hodžić za Fenu.