Južnopacifički vrtlog jedna je od pet velikih okeanskih struja na našem planetu i nalazi se, kao što naziv nalaže, u južnom dijelu Tihog okeana.

Južnopacifički vrtlog jedna je od pet velikih okeanskih struja na našem planetu i nalazi se, kao što naziv nalaže, u južnom dijelu Tihog okeana.

Upravo tu se nalazi Point Nemo, odnosno, okeanski pol nedostupnosti. Riječ je o najudaljenijoj tački od kopna na Zemlji.

Ovaj prostor okeana je drugačiji od svog okruženja, a poznat je i kao groblje za svemirske letjelice.

Donedavno ni naučnici nisu imali jasnu sliku o životu koji obitava u ovim tajanstvenim vodama, koje zauzimaju 10% Zemljine površine. Južno-pacifički vrtlog je, iz tog razloga, oduvijek važio za pustinju u pogledu morske biologije.

Usprkos svojoj razvedenosti, život tamo opstaje. Uzroci oskudnosti ekosistema su brojni i podrazumijevaju udaljenost od hranjivih tvari koje kopno pruža, način na koji kruženje vode izolira središte vrtloga od ostatka oceana, kao i visoku razinu UV zraka.

Proučavanje ove okeanske pustinje je veoma zahtjevan pothvat, kako zbog njene udaljenosti, tako i zbog veličine prostora koji zauzima – 37 miliona kvadratnih kilometara.

Uprkos ovim izazovima, nedavno su naučnici uspjeli zaviriti u mikrobiološki sistem tamošnjih voda.

Posada, koju su predvodili istraživači s Instituta Max Planck za morsku mikrobiologiju iz Bremena u Njemačkoj, otisnula se prije nekoliko godina na šestosedmičnu ekspediciju, koja se protezala od Čilea do Novog Zelanda. Zahvaljujući naporima istraživača s Instituta, prikupljeni su mikrobiološki podaci iz dubine od pet kilometara.

Saznanja do kojih su došli potvrđuju da je broj mikroorganizama na površini južnog Pacifika trostruko manji od broja stanica u atlantskom vrtlogu.

“To je vjerojatno najmanji iznos živih stanica ikada izmjeren na površini oceana”, tvrdi za Science Alert Bernhard Fuchs, mikrobiolog i ekolog čiji tim vrši ispitivanja prikupljenih uzoraka.

Među pronađenim mikrobima prednjače kladi poput  SAR11, SAR116, SAR86 i Prochlorococcusi, koji nastanjuju i druge oceane, dok su bakterije iz grupe AEGEAN–169 otkrivene na manjoj dubini nego što je to do sad bilo poznato.

Fuchsov tim je potvrdio da će se istraživanje nastaviti.

Više saznajte na izvornom linku: N.I. – Usred Tihog okeana postoji pustinja, to je najudaljenija tačka od kopna na Zemlji / (klix.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.