Usvojen izvještaj o Autocestama FBiH: Prihodi 140 miliona KM, povećan priliv akciza

Klix.ba

Federalna vlada je usvojila izvještaj o poslovanju JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2017. godinu, kojim su obuhvaćena izvještaji o finansijama, realizaciji plana poslovanja, nezavisnog revizora, radu Nadzornog i Odbora za reviziju.

Lani su ukupno ostvareni prihodi od 140.518.501 KM, što je 4,42 posto više od
planiranih. Prihod po osnovu akciza su veći za 28,38 posto, prvenstveno zbog toga što je u prvom polugodištu izvršena uplata za razliku akciza u visini od 16.662.738 KM.

Prihodi od akciza bez razlike akcize (deset posto zadržanog iznosa godišnje) bilježe rast od 6,5 posto u odnosu na obračunski period prethodne godine. U izvještajnom periodu nije došlo do povećanja akcize na gorivo, jer još nisu bile usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH.

Prihodi od naknade za korištenje cestovnog zemljišta bili su devet posto manji u
odnosu na plan kao posljedica nepuštanja u rad odmorišta Lepenica.

Ostali prihodi su ostvareni u značajno većem iznosu od planiranih, a to se, prije svega, odnosi na prihode od pozitivnih kursnih razlika (8.236.064 KM), naplatu za štete od osiguravajućih društava (96.576 KM), naknadno ispostavljene obračune za štete (29.800 KM), te otpise obveza po popisu i naplata penala (38.095 KM).

Prihodi od cestarine su lani bili oko šest posto veći nego u 2016. godini.

Saglasnost na rebalans plana Cesta FBiH

Također, Federalna vlada je dala suglasnost na Rebalans plana ovogodišnjeg poslovanja JP Ceste FBiH.

Rebalansom je planiran prihod u iznosu od 88,13 milijuna KM, što je 19 posto ili 13,93 milijuna KM više u odnosu na prvobitno planiranih 74,20 milijuna KM. Znatnom povećanju planiranih prihoda doprinijelo je povećanje prihoda od naknade za naftu i naftne derivate, a na osnovu izmjene Zakona o akcizama u BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...