Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je žalbe Tužilaštva i advokata oštećenih, te ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Sanjin Sefić osuđen na 14 godina zatvora za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, potvrđeno je za BHRT iz Vrhovnog suda.

Žalbe su se odnosile na nalaz saobraćajnog vještaka (odbrane) Miloša Vujanića, koji je odbijen, a u kojem se tvrdi da je Sanjin Sefić vozio brzinom od 65 km/h kada je automobilom udario Selmu Agić i Editu Malkoč.

Na ponovljenom suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu će biti uvažen nalaz saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića.

Sefićev advokat je izjavio da odluku Suda nije dobio, ali da je stiglo rješenje u kojem obavještavaju da je Sanjinu Sefiću produžen pritvor za naredna dva mjeseca.

“U tom rješenju je navedeno da je usvojena žalba oštećenih i Tužilaštva i da je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, rekao je Sefićev advokat Kerim Čelik.

Podsjetimo, Tužilaštvo Federacije BiH predložilo je Vrhovnom sudu FBiH da se ukine prvostepena presuda izrečena Sanjinu Sefiću i taj predmet vrati na ponovno suđenje.

Sanjin Sefić je spomenutom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina i šest mjeseci, dok su Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

(BHRT)