Sindikatima u Bosni i Hercegovini, onim koji djeluju kao produžena ruka vlasti, Međunarodni praznik rada znači tek onoliko koliko i njihovim političkim mentorima: prilika za iće i piće tokom skraćenog godišnjeg odmora. Rijetki su buntovnici na sindikalnoj sceni, pa će tako biti i sa protestima za 1. maj.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine neće organizovati proteste za 1. maj 2018. godine, već su se, kako su nam to istakli, odlučili za opciju dijeljenja letaka i anketiranja radne snage o njihovom radnopravnom statusu. Na gotovo praznim prvomajskim ulicama, vjerovatno turistima.

Sindikat Solidarnosti, s druge strane, organizovat će prvomajski radnički uranak, mirni radnički protest pred zgradom Sodaso u Tuzli, odnosno pred bivšom (zapaljenom) zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. Umjesto roštilja će, kako je to saopćeno, radnicima biti obezbijeđen radnički grah.

Zašto protestovati?

Predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić kazao je za Klix.ba da protestuju zbog katastrofalne situacije u Bosni i Hercegovini, u vrijeme dok političari obmanjuju javnost kako je porastao izvoz, kako su povećana primanja i kako je prosječna plata povećana.

“Meni nijedna statistika ne može pobiti ono što ja vidim svojim okom. Ja vidim da ljudi bježe glavom bez obzira, da odoše mladi, najstručniji i najkompetentniji; sve zato što ovdje nema nikakve perspektive. Mi ćemo protestovati dok god situacija u ovoj državi bude takva”, kazao nam je Kopić.

Naš sagovornik tvrdi da bi ovi ovlaš nabrojani podaci trebalo da posluže kao dobar povod za proteste, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Naprotiv, za 1. maj nije najavljen nijedan ozbiljniji bunt. Samo omanji skupovi nezadovoljnika i oveći skupovi zaljubljenika u prirodu i roštilj.

“Ovo je partiokratska država kojom upravljaju pojedinci sa kupljenim i sumnjivim diplomama, titulama, zvanjima. Imamo ljude koji su postali milioneri zahvaljujući politici. Pogledajte: ljekari, sportisti, svi bježe u politiku. Zašto? Zato što nemaju nikakve odgovornosti, a imaju ogromna primanja za taj svoj nerad”, istakao je Kopić.

Sindikati izdali radničku klasu

Dodaje da su sindikati izdali radničku klasu, a da se radnička klasa nalazi u teškom položaju upravo zbog te izdaje.

“Podsjetit ću na Savez samostalnih sindikata BiH i kongres koji je nedavno održan. Oni koji su organizirali kongres su ga osporili i osramotili sindikalnu scenu. Tu je bilo gostiju sa strane koji su vidjeli tu bruku i sramotu. Onog momenta kada nije prošao Selvedin Šatorović, oni su obustavili kongres”, podsjetio je Kopić.

Naveo je da su sindikati u Bosni i Hercegovini pod direktnim političkim utjecajem, društva jednog, dva ili tri lica.

“Ko podržava Ismeta Bajramovića, Selvedina Šatorovića, Saudina Sivru ili Bajru Meleza? Niko ih ne podržava! Ali oni u toj sindikalnoj sceni, nažalost, vedre i oblače. Sindikati su privatno vlasništvo tih ljudi. Iskreno radi Sindikat Solidarnosti, Sindikat trgovine i još nekoliko manjih sindikata”, zaključio je Kopić.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović istakao je kako su, zajedno s nekoliko sindikata, odlučili da neće učestvovati u protestnom okupljanju.

“Imajući u vidu da imamo značajan utjecaj izvršne vlasti u FBiH na stanje u SSS BiH u cilju očuvanja jedinstva tog saveza odlučili smo da ne organizujemo protestna okupljanja nego da se, shodno izjašnjenju tih granskih sindikata, ove godine organizira druga aktivnost”, kazao je Šatorović, dodavši da se nada da je ovo posljednji prvi maj koji neće biti obilježen protestnim okupljanjem.

Šatorović je, pri tome, zaboravio da nisu protestovali ni 1. maja 2017. godine.