Uvod u utakmicu: Čija reprezentacija je skuplja, BiH ili Senegala?

24h.ba
Senegal je u sportskim krugovima poznat isključivo po najpoznatijem svjetskom reliju, čija je posljednja stanica u Dakaru, glavnom gradu ove afričke države.

Senegal je u sportskim krugovima poznat isključivo po najpoznatijem svjetskom reliju, čija je posljednja stanica u Dakaru, glavnom gradu ove afričke države.

Prva zvijezda

No, nogomet u Senegalu doživio je u posljednje vrijeme pravu ekspanziju, a svemu je kumovao plasman afričkih “Lavova” na predstojeći Mundijal u Rusiji prvi put nakon 16 godina. Senegalci su na SP-u posljednji put igrali 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su u četvrtfinalu ispali od Turske.

Tadašnju generaciju predvodili su El-Hađi Dijuf (El-Hadji Diouf), Papa Diop, Lamine Dijata (Diatta)… Nogometni stručnjaci smatraju da je današnja selekcija Senegalaca daleko kvalitetnija i da će nadmašiti spomenutu generaciju iz 2002.

Prva zvijezda svakako je Sadio Mane, nogometaš engleskog Liverpula. Mane, koji vrijedi 60 miliona eura, jedan je od najboljih krilnih igrača na svijetu i predstavljat će najveću opasnost po bosanskohercegovačku odbranu.

U dresu Liverpula postigao je ove sezone 13 golova i ubilježio 13 asistencija. Osim Manea, vrijedi spomenuti i Kalidoua Kulibalija (Koulibaly, 50 miliona eura), defanzivca italijanskog Napolija, napadača Keitu Baldea iz Monaka (osam golova i 11 asistencija za francuski tim u tekućoj sezoni)… Ukupno reprezentacija Senegala košta 283 miliona eura, 139 miliona eura više nego “Zmajevi”.

Brzina i borbenost

Senegalova glavna snaga, kao i većini afričkih reprezentacija, leži u brzini i borbenosti, a manjka im organizacije u igri.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...