Ljubitelji kafe mogu imati manji rizik od nastanka raka, srčanih oboljenja ali i Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja sugeriraju i da konzumiranje kafe smanjuje rizik od dobijanja depresije. Međutim, osim dobrog ukusa kafa je vrlo korisna i u vašem domaćinstvu.

Kafa sadrži diterpene koji mogu biti toksični za insekte. Kafom možete odvratiti komarce, voćne muhe, bube i druge štetočine od vaše kuće. Nekoliko zrna kafe ostavite u blizini gdje se skupljaju insekti, nakon nekog vremena više ih nećete primijetiti u svojoj blizini.

Ako želite da vaše rezano cvijeće traje nešto duže nego inače stavite malo kafe u vodu. Na neke biljke to djeluje jako dobro vjerovatno zbog magnezija i kalija koji se nalazi u kuhanoj kafi.

Kafa može osvježiti miris vašeg tepiha baš poput sode bikarbone. Tepih pospite kafom, ostavite da prenoći i ujutro dobro usisajte.

Tekstura kafe odlična je za ribanje tvrdokornih mrlja na vašem posuđu. Dovoljno je staviti kašičicu kafe na spužvu, istrljati suđe, a potom ga operite kako to obično radite. Obavezno ga dobro isperite.

Čišćenje kamina može biti neuredno, jer pepeo može stvoriti oblak dima. Ali kafa to može spriječiti. Pepeo pospite kafom, a potom ga uklonite uz pomoć lopatice.

U zimsko doba kafa može biti odlična zamjena za so. Kafa stvara trenje pa je slobodno pospite po putu.

Kava sadrži dušik koji pomaže da se riješite loših mirisa. Vrećicu s kafom stavite u cipele stavite u cipele i one će uvijek biti mirišljave.

Izvor: Klix.ba