UŽAS U VELIKOJ KLADUŠI: Silovao 19-godišnju kćerku i podvodio je drugim muškarcima

cazin.net
Djevojka je ovaj zločin prijavila Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši.

Djevojka je ovaj zločin prijavila Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši.

U prijavi je navela kako ju je njen otac fizički i seksualno zlostavljao, te ju je također vodio i drugim nepoznatim osobama koje su se seksualno iskorištavale.

Sve se događalo u posljednje tri godine, a otac je od muškaraca koji su sa njom imali seksualne odnose uzimao novac. 

-Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela silovanje i navođenje na prostituciju nastavljaju istražitelji SKP MUP USK-a – kazali su iz policije. 

 

Ministarstvo za pitanje boraca USK uplatilo 100 000 KM za boračku zgradu u Bihaću

Cijeli Unsko-sanski kanton, a i ostatak Bosne i Hercegovine zna za boračku zgradu u Bihaću koja se već godinama gradi, stanari plaćaju rate kredita, a još uvijek nisu uselili.

Redakcija portala je u posljednjih 10-tak dana istraživala ovaj slučaj gdje smo saznali da bi za završetak ove zgrade, ali i konačno useljenje stanara trebalo oko 180 000 KM.

Razgovarali smo i sa pojedinim stanarima koji više nisu znali šta da rade jer nisu mogli pronaći potrebna sredstva kako bi uselili. “Zamislite da godinama plaćate ratu kredita za stan, a pored toga plaćate i kiriju jer živite kao podstanar” – požalio nam se jedan od stanara.

Danas smo posjetili i Ministarstvo za pitanje boraca i raseljenih lica USK gdje smo razgovarali sa ministrom Malkoč Dževadom koji je za portal rekao da je u petak uplatio 100 000 KM za izgradnju boračke zgrade.

Na sastanku je prisustvovao i neslužbeni predstavnik stanara Mirsad Delalić – Pićo koji se uvjerio u uplatu koja je izvršena još u petak i ovom prilikom se zahvalio ministru Malkoču na svemu što je dosad učinio da bi se radovi na boračkoj zgradi priveli kraju.

Kako neslužbeno saznajemo, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je rekao čim ministarstvo uplati obećanih 100 000 KM, grad Bihać će uplatiti dodatnih 80 000 KM za završetak radova i konačno useljenje.

Treba naglasiti da je Ministarstvo za pitanje boraca i raseljenih lica USK dosada uplatilo preko 750 000 KM za boračku zgradu.

Ministar Dževad Malkoč je putem našeg portala uputio poruku svim stanarima boračke zgrade da od danas prate svaki utrošak ovih 100 000 KM tako da sredstva ne bi otišla u neke druge svrhe i da se ne bi po ko zna koji put odgodilo useljenje stanara u ovu zgradu, a gradonačelniku Šuhret Fazliću poručuje da je on na redu da uplati obećanih 80 000 KM.

Moramo naglasiti da je ovo svakako jedan pozitivan korak ka ostvarenju snova boračke populacije koji bi uskoro mogli useliti u svoje stanove.

 

KRAJINA NA UDARU: Stiže 50 hiljada izbjeglica!?

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 8. aprila 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 929 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Pored toga, angažiranjem policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom još 1.080 osoba spriječeno je da uđe u BiH, saopćeno je Granične policije BiH.

Od spomenutih 929 ilegalnih izbjeglica, u januaru ih je otkriveno 157, u februaru 315, u martu 340, a do 8. aprila 117.

Otkriveni ilegalne izbjeglice dolaze iz sljedećih zemalja: Sirija 286, Pakistan 129, Libija 109, Afganistan 96, Palestina 59, Iran 54, Alžir 43, Irak 38, Maroko 25, Turska 15, Bangladeš 13, Tunis sedam, po pet Kuba i Indija, Albanija 3, po dva Jordana, Egipta i Nigerije, jedan Somalije te 35 osoba sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih izbjeglica otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Iz Granične policije BiH podsjećaju da kontinuirano poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje izbjeglica, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

U narednih mjesec dana u BiH stiže 50 hiljada izbjeglica

Informacija koja bi trebala zabrinuti  bh. sigurnosne službe je dolazak novih izbjeglica, a ako je vjerovati informacijama sa terena, očekuje se od 40 do 50 hiljada novih izbjeglica.

Naime, u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“ emitovan je prilog o izbjeglicama, a prema informacijama s kojima raspolažu ljudi na terenu koji dočekuju izbjeglice, do maja ove godine u BiH bi trebalo doći od 40 do 50 hiljada izbjeglica.

U nastavku teksta pogledajte prilog emitovan na FACE TV.

Krajina već na udaru, sukobi i pljačke u kojima sudjeluju izbjeglice

U posljednja dva mjeseca na području USK primjetan je povećan broj izbjeglica. Najveći broj ilegalnih izbjeglica otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

U fizičkom obračunu stranih državljana u Velikoj Kladuši jedna osoba je zadobila povrede i upućena je na liječenje u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Obračun se desio 28. februara u jednom velikokladuškom ugostiteljskom objektu.

“Nekoliko izbjeglica je bilo unutar restorana i došlo je do fizičkog obračuna. Nakon toga je jedan od učesnika tuče nanio povrede drugom učesniku hladnim oružjem – nožem. Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici zatekli su povrijeđenog i još nekoliko stranih državljana”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Nakon napada, osumnjičeni za ovo krivično djelo se udaljio u nepoznatom smjeru, no ubrzo je pronađen i lišen slobode. Povrijeđeni je, pak, prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću i, prema posljednjim informacijama, zadobio je lakše tjelesne povrede.

Novi problemi s izbjeglicama desili su se danas , također, u Velikoj Kladuši. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u nedjelju se Policijskoj stanici Velika Kladuša obratio sirijski državljanin A. B. (rođen 1986. godine). Prijavio je da su ga napale tri nepoznate osobe, uz prijetnju hladnog oružja, tačnije skalpela. Tom prilikom su mu oduzeli novčanik i mobitel.

Operativnim radom utvrđeno je da su W. F. (rođen 1996. godine) iz Palestine, I. M. (rođen 1985. godine iz Palestine) i M. E. (rođen 1995. godine) iz Sirije počinili krivično djelo razbojništvo nad prijaviteljem.

Prilog emitovan na FACE TV pogledajte OVDJE.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...