Na snimku, koji je podijelila PETA, vidi se uznemireni bik koga mještani vuku niz ulicu u Valensiji, a djeluje da mu je nekakvo zapaljeno drvo vezano za rogove. Bik sa rogovima koji gore inače se često može vidjeti u mnogim španskim gradovima tokom tradicionalnih trka sa bikovima.

Potresni video prikazuje uznemirenu životinju koja rogovima udara o asfalt i nekoliko trenutaka kasnije o drvo. Djeluje da su mu se rogovi zaglavili u kori drveta, a jedan čovjek ga zatim šokantno hvata za rep i vuče primoravajući ga da krene.

Mještani nastavljaju da vuku životinju niz ulicu dok ih stotine posmatraju.

Pogledajte kako je bik prestravljen. Ova grozna tradicija je neopravdano nasilje koje se mora zabraniti – napisala je PETA na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Španska dobrotvorna organizacija PACMA takođe je kritikovala tradiciju koja je izazvala sve veće kontroverze i proteste posljednjih godina, a demonstranti tvrde da je to brutalan i anahron događaj.

Nacionalna sramota. Bik je bio u stanju šoka na popularnom festivalu Puzola u Valensiji 7. septembra. Izašao je na ulicu uznemiren, tako se zapetljao i saplitao, ali to nije spriječilo da se održi događaj gdje je bilo i maloljetnika. Osim toga tjerali su bika da se kreće povlačenjem za rep. Ne možemo dozvoliti da se ovo maltretiranje iznova i iznova u našim gradovima – navodi PACMA.

Borbe bikova se uglavnom odvijaju u velikim ringovima u stilu amfiteatra. Hiljade bikova umire u ringu svake godine. Кatalonska vlada je 2010. godine glasala za zabranu smrtonosnog sporta u sjeveroistočnom regionu, ali je 2016. Vrhovni sud Španije poništio tu odluku ocijenivši da je to dio španske kulturne baštine.

Borbe bikova takođe imaju dugu i jezivu historiju ljudskih žrtava. Procjenjuje se da je više od 530 profesionalnih matadora umrlo od posljedica povreda zadobijenih u ringu u proteklih 300 godina.

(Daily Maily)

The post UŽASAVAJUĆI SNIMAK MUČENJA ŽIVOTINJE: BIKU ZAPALILI ROGOVE, NEMOĆNA ŽIVOTINJA TRAŽI SPAS first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)