Građani u zgradi RTS-a Printscreen
UŽIVO / Haos u Beogradu: U zgradu RTS ušli Boško Obradović i Jelena Anasonović, traže gostovanje u “Dnevniku 2”

Večeras se održava 15. po redu protest “Jedan od pet miliona – stop krvavim košuljama”

Avaz.ba

20.10

Okupljeni građani, nakon mirnog stajanja ispred fakulteta, krenuli su u šetnju centralnim beogradskim ulicama, poslije koje su blokirati zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gdje se organizirati “Dnevnik slobodne Srbije”. U zgradu su ušli lider Dveri Boško Obradović i jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Sa njima je ušlo i nekoliko desetina građana, a njih dvoje su se prepirali sa dežurnim urednikom i tražili da uđu u kabinet odakle se emituje “Dnevnik”. 

Kako javljaju mediji na lice mjesta stigla je i policija.

18.05

U Beogradu se večeras održava 15. po redu protest “Jedan od pet miliona – stop krvavim košuljama” koji je počeo okupljanjem građana od 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Okupljenim građanima se obratio dramaturg Siniša Kovačević koji je rekao kako je došao da pozove, “ne u šetnju, nego u marš za slobodu”.

– Dobili smo talog od vlasti, Božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo “dosta”, ostat ćemo samo mi starci, a u staračkim domovima djeca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode – rekao je Kovačević.

Ispred Filozofskog fakulteta su bili i pojedini predstavnici opozicije, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović, Zoran Lutovac, a građani nose transparente “Hoćemo drveće, nećemo gondolu”, “Šetamo za zdraviju prirodu i društvo”.

Students from Belgrade University carry signs stating their reasons for attending the #1od5miliona anti-govt rallies in Serbia’s capital.

They claim some of their university faculties lack adequate buildings and green space.#1od5miliona pic.twitter.com/gYbkutMYJ9

— Balkan Insight (@BalkanInsight) March 16, 2019

(Autor: Avaz)