MAĐARSKA će večeras protiv Hrvatske (20:45) na Poljudu imati podršku oko 1700 navijača u utakmici šestog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Policija je blokirala dio splitskih prometnica, evo kuda ne smijete voziti

Istovremeno Riva gori, a okupirali su je navijači iz cijele Hrvatske

16:15 Mađarski navijači vrijeme do utakmice koriste igrajući nogomet u fan-zoni.

15:30 Gostujuće pristalice stigle su jučer u Split, a smještene su u ograđenoj fan-zoni kod Spaladium Arene. Mađari za sada slušaju muziku iz automobila, pričaju među sobom i još uvijek nisu krenuli s navijanjem.

U popodnevnim satima u Splitu su razbijena stakla na kombiju s mađarskim registracijskim oznakama, a kasnije je pokušan i napad na dvije osobe za koje se pretpostavlja da su mađarski navijači. Privedeno je pet počinitelja. Također, nekolicina njih je skandirala sinoć na Voćnom trgu u Splitu, a oko njih je bila i policija.

Ubrzo nakon toga došlo je do sukoba hrvatskih i mađarskih navijača, a prema izjavama svjedoka, neredi su počeli u kvartu Gripe dok su se mađarski navijači vraćali s plaže Bačvice prema mjestu gdje odsjedaju.

“Ozlijeđen je jedan mađarski navijač. Intenzitet ozljeda još nije poznat. Privedeno je pet hrvatskih državljana i jedan mađarski državljanin”, za portal Dalmacija Danas kazala je Ana Čepić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Ranije se ista skupina od 50-ak mađarskih ultrasa fotografirala na Bačvicama. U skupini su prošetali centrom grada i na Voćnom trgu su skandirali pod pratnjom policije. Unatoč nezapamćenim mjerama osiguranja, policija nije uspjela spriječiti bliski susret domaćih navijača s gostima iz Mađarske, ali je zaustavila eskalaciju nasilja. Grad je pod blokadom policijskih snaga koje su tijekom večeri pratile Mađare, a mnogobrojni građani i prolaznici su legitimirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Policijski službenici su jučer tijekom dana ukupno priveli 24 osobe, 23 hrvatska državljanina i jednog stranog državljanina uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega su tri osobe uz optužni prijedlog privedene na nadležni prekršajni sud”, poručila je Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije.

Riječ je većinom o onima za koje su sumnja da su sudjelovali u napadu na mađarske navijače koji su jučer dva puta napadnuti u Splitu i kojima je razbijen kombi.

Mađarski mediji su se pozabavili napadom na svoje navijače u Splitu i objavili su tekst s naslovom ”Skandal u Splitu, hrvatski huligani napali naše navijače”. U tekstu se ističe pravodobna reakcija policije te je navedeno da su organizirane brojne mjere osiguranja na samoj utakmici, uključujući dronove i helikoptere.

Mađari su podsjetili da se utakmica igra na stadionu koji je Italiju u kvalifikacijama za Euro 2016. dočekao sa svastikom na terenu, a da su u prvoj utakmici odigranoj na San Siru hrvatski navijači pjevali ustaške pjesme te prekinuli utakmicu bakljama i dimnim bombama.

No, premda je sinoć bilo nekoliko incidenata između hrvatskih i mađarskih navijača, atmosfera nekoliko sati pred utakmicu je fantastična, a očekuju se 34 tisuće navijača na Poljudu.

Kockice su preplavile Split, a navijači dolaze iz cijele Hrvatske. Naši reporteri su sreli tri navijača iz Zadra, velike fanove reprezentacije, kako zajedno s mađarskim navijačima slave i feštaju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr