Dodjela prestižne filmske nagrade Oskar, 93. po redu, koju iščekuje cijeli svijet, a koja će biti održana 25. odnosno 26. aprila po srednjevropskom ljetnom vremenu, posebno zanima javnost u Bosni i Hercegovini.

U konkurenciji za najbolji strani film je i ostvarenje Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori o genocidu u Srebrenici.

Ljubitelje filmske umjetnosti nekoliko sati dijeli od najiščekivanije večeri u godini, od dodjele najprestižnije filmske nagrade Oskar, koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

93. po redu svečana dodjela održat će se u “Dolby Theatreu” i “Union Stationu”, i to s čak dva mjeseca zakašnjenja od prvobitnog plana, a odgođena je bila zbog pandemije koronavirusa.

03:24

Oskara za najbolji animirani film osvojio je film “Soul” u režiji Pita Doktera (Pete Docter) i Dejne Murej (Dana Murray)

03:19

Najbolji kratkometražni animiran film je “If anything happens I love you” reditelja Vila Mekornaka (Will McCormack) i Majkla Govijera (Michael Govier)

03:11

Najbolji kratkometražni igrani film je “Two distant strangers” u režiji Travona Frija (Travon Free) i Martina Desmonda Roa (Martin Desmond Roe).

03:07

Nagradu za najbolji zvuk osvojili su Nikolas Beker (Nicolas Becker), Džejmi Bakš (Jaime Baksht), Mišele Kutolenc (Michellee Couttolenc), Karlos Kortez (Carlos Cortés) i Filip Blad (Phillip Bladh) za film “Sound of metal”.

03:04

Oglasio se Aleksandar Hemon, bh književnik sa adresom u Čikagu. -Pijani, bogati muškarci su pobijedili. “Quo Vadis, Aida?” je najbolji film godine. – napisao je Hemon na svom Twitter profilu.

02:57

Zlatni kipić za najbolju rediteljicu otišao je u ruke Kloi Džao (Chloe Zhao) za film “Nomadland”.

02:51

Humanitarna nagrada “Jean Hershlot” otišla je u ruke “Motion Picture Television Fund”, a u ime 70 članova fondacije nagradu je primio Bob Bičer (Bietcher).

02:44

Za najbolji kostim nagradu je osvojila Ana Rot (Ann Roth) za film “Ma Rainey’s black bottom”.

02:39

Za najbolju šminku i frizuru Oskara su osvojili Serđio Lopez – Rivera (Sergio Lopez-Rivera), Mia Neal i Džamika Vilson (Jamika Wilson) za film “Ma Rainey’s black bottom”.

02:32

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) za ulogu u filmu “Judas and the Black Messiah”.

02:25

Najboljim međunarodnim igranim filmom proglašen je “Another Round” reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas).

Izvor: Avaz.ba