UŽIVO SA TRGA: Grad je sve bolesniji! Ovaj put nema odustajanja!

E. Hasanagić / biscani.net

Na Gradskom trgu u Bihaću u toku su protesti građana zbog nezainteresiranosti nadležnih na stanje u koje je grad doveden. Hiljade migranta se slobodno šeće ulicama, a njihovom slobodom je povećan strah kod Bišćana.

Prije 18 sati je počelo okupljanje na trgu, a početak protesta je zakazan u 18 sati. Pred masom ljudi, su se obraćali građani. Prvi se obratio Sej Ramić: “Moram reći da sam ponosan na vas. Mislio sam da je grad zaspao, ali nije. Bihać je prodan, ali nisu kupili nas. Sjećate li se kad sam u augustu išao dočekati Centratrans. Došle su samo tri žene.

Pošto su se građani ovog puta samoorganizovali u protestima, nisu dozvolili da se bilo ko drugi mješa u ovaj drugi problem. Upravo zbog toga, Bišćani su preuzeli glavnu riječ. Jedna Bišćanka je dodala:

“Nikad od rata nije više boljelo. Grad je sve bolesniji i treba nas. Namjerno su ga razboljeli… Ne želim živjeti u strahu. Veće zlo su guzonje, jer im je cilj napraviti migrantski geto. Čekali smo, evo šta smo dočekali. Ovaj put nema odustajanja”.

Govor koji je izazvao najveće reakcije okupljenih na Trgu je od Afana Midžića: “Ovo ovako više ne može! Vanredno stanje podrazumjeva da se digne mup, vojska. Svi ćemo stati rame uz rame i svaku večer blokirati ulaze! Pravda!”

Okupljenima se obratila i majka jednog djeteta, koja je skoro kroz suze govorila: “Ovdje sam prvenstveno kao majka. Želim da moj sin sigurno ide u školu”, dok su u tom trenutku migrnti prolazili Trgom, dodala je: “Ne želim nekulturu u svome gradu!”

18:50: Uskoro bi trebala krenuti mirna šetnja ispred zgrade IOM, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odlukama IOM

Poruke sa skupa građana u Bihaću: “Hoćemo li ukinuti talgo-voz? Hoćemo li pisati peticiju protiv Centrotransa? Tražimo od vlade proglašenje vanrednog stanja” – kazao je gospodin Ramić. “Ne damo Boriće! Ko je IOM da sječe drveće u Borićima? Ne želimo migrante u centru! Adekvatan smještaj, ali pod kontrolom” – dodao je.

Jedan od građana koji se obratio je i Alen Osmankić, koji je u svome obraćanju kazao: “Ostaje nam da preuzmemo stvar u svoje ruke.Meni je žao, ali ja sam otac. Ovo je poruka državi da izmjesti migrante. Sami ćemo odbraniti svoj grad!”

19:07: Krenula je mirna šetnja građana prema zgradi IOM

19:29: Veliki broj građana se uputio prema zgradi IOM-a. Neki su trenutno stigli, ali još ih pristiže. Građani žele iskazati svoje nezadovoljstvo odlukama IOM-a, među njima i sječa drva u Borićima zbog postavljanja kontenjera.

19:35: “Lopovi! Lopovi!” čuju se povici građana ispred zgrade IOM-a

19:40: Građani su se zaputili prema autobusnoj stanici gdje će dočekati Centroturs

20:15: Kako saznaje portal biscani.net grupa građana koja se zaputila prema stanici blokirala je ceatu koja iz Sarajeva vodi do Bihaća odnosno stanice

PRATITE I DALJE PORTAL BISCANI.NET. UŽIVO PRATIMO DEŠAVANJA NA TRGU!95

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...