Beograd Printscreen
UŽIVO / U toku protestna šetnja ulicama Beograda

Bit će pročitani zahtjevi ujedinjene opozicije i predstavljen plan kako će dalje djelovati

Avaz.ba

U Beogradu se danas održava protest opozicije “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona” ispred Skupštine Srbije, gdje je i montirana bina. Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su kako će na skupu protiv vlasti biti pročitani zahtjevi ujedinjene opozicije i predstavljen plan kako će dalje djelovati.

18:15 

U ovim trenucima se beogradskim ulicama čuje gromoglasno skandiranje: “Vučiću odlazi”! Za sada nema incidenata na ulicama Beograda.

17:50 

Organizatori protesta iznijeli zahtjeve i poručili da su spremni za dijalog.

17:30 

Počela je protestna šetnja, kolona će se kretati Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, zatim do Slavije, pa Beogradskom i Bulevarom kralja Aleksandra nazad do Skupštine, gdje će se obratiti lideri opozicije.

16:45

Glumac Sergej Trifunović obratio se prisutnim građanima, gdje je emotivno, hrabro i direktno govorio protiv režima u Srbiji. 

– Mi smo branitelji Srbije, mi smo najveće patriote, vi, nesretnici, nemate kritički stav, nećemo one koji djeci udaraju banane na terenu. Hoćemo sistem koji radi u korist svih nas, svake godine nas je sve manje, mi smo najstarija nacija u Evropi.  Plači**čka je počeo karijeru tako što je rekao da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana. Ovo će ovdje da stane, ovo je posljednja ulica –  rekao je Trifunović uz ogromne ovacije okupljenih.

16:20

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić optužio je na protestu u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

– U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlaštenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvijek treba ostati nezavisna. A nema života bez prava i pravde – rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom “Budućnost Srbije”, država Srbija nema nikakvu budućnost s njim.

Prije profesora Čupića, glumac Hadži Nenad Maričić recitirao je pjesmu Vladislava Petkovića Disa “Naši dani”.

On je rekao da od danas više ništa neće biti isto.

16:00

Protest se održava ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Na skupu trenutno govore javne ličnosti i lideri opozicije, a protestna šetnja će ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine. U Skupštini Srbije nalaze se pripadnici policije.

Lideri SzS-a apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema režimu. Prema najavama iz Saveza, građanima će na protestu biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana i sa govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

MUP Srbije saopćio je kako protest ispred Skupštine Srbije “do ovog trenutka” protječe bez incidenata.

MUP je objavio i procjenu da je iz čitave Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, najavljujući da će tačan broj saopćiti u narednim satima.

Policija ne regulise saobracaj iz poprecnih ulica (Desanke Maksimovic), zatvorena raskrsnica kod Pravnog#BelgradeCalling #1od5miliona pic.twitter.com/FQLY1tuxXL

— JelenA (@Jeka975) April 13, 2019

Na protestu u Beogradu je grupa okupljenih građana sa transparentom Davida Dragičevića skrenula pažnju na neriješeno ubistvo banjalučkog mladića.

(Autor: Avaz)