Prema novom zakonu oko kojeg će se raspravljati krajem ove nedjelje u Velikoj Britaniji, djeci mlađoj od 13 godina će biti zabranjen pristup Facebook i Twitter društvenim mrežama, kako bi ih zaštitili od medijskog zlostavljanja.

Prema izveštaju The Telegraph-a, zakon o zaštiti podataka će utvrditi starosnu granicu na osnovu koje će djeca moći da kreiraju naloge na društvenim mrežama.

Međutim, ovaj prijedlog vjerovatno neće dobiti podršku nekih stranaka koje insistiraju da kompanije moraju da adaptiraju svoje web stranice mlađim korisnicima.

Ovaj potez je donijet od strane ministra unutrašnjih poslova Amber Rudd, koja će u Washingtonu održati sastanak sa predstavnicima kompanija kao što su Google, Facebook i Microsoft.
BBC navodi da policija mjesečno uhapsi 400 osoba zbog neprikladnih dječijih slika, te da je trenutno preko 500 djece zaštićeno od strane online eksploatacije.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.