Evropska kompanija koja je otišla najdalje u inovativnom istraživanju lijeka protiv koronavirusa mogla bi imati spremnu vakcinu prije jeseni. To je nada koju je večeras prenijela predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), nakon što je iz EU fondova usmjerila 80 miliona eura pomoći kompaniji “CureVac”.

Tu kompaniju je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pokušao preuzeti iz njemačkih ruku, što je Njemačka spriječila, a Evropska komisija priskočila u pomoć, prenosi Večernji list.

Upitana što joj tačno daje nadu da bi vakcina protiv koronavirusa mogla biti spremna toliko brže nego što stručnjaci i regulatori predviđaju (oni smatraju da bi vakcina mogla biti spremna najranije za godinu do godinu i po dana), Fon der Lejen je odgovorila da se regulatorni dio odobravanja puštanja vakcine na tržište, jednom kad istraživači dođu do takvog cilja, može ubrzati.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Vakcina bi mogla biti spremna prije jeseni / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.