Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu “Nature” sugerira da je moguće da vakcine protiv Covida-19 koja su napravile tvrtke “Pfizer” i “Moderna” pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi “New York Times”.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih vakcina mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati ponovo vakcinisati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

Izdržljiva imunost
– Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Univerziteta “Washington” u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju učinkovitosti Pfizerove i Modernine vakcine protiv covida-19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sustava koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće.

Zahvaljujući tim stanicama, čovjekov imunološki sustav može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Također, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjek mogu cirkulirati godinama, pa čak i desetljećima, prenosi Jutarnji list.

Nakon što se neko vakciniše protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim se čvorovima oformi germinativni centar, mjestu gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tijekom normalne reakcije organizma na infekciju.

Germinativni centri
Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 tjedana nakon primanja prve doze vakcine

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnici istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja vakcine te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni su centri kod većine vakcina najaktivniji tokom dvije sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne.

– Činjenica da su reagirali i četiri mjeseca nakon vakcinisanja zaista je jako dobar znak – rekao je Ellebedy.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile “Pfizerovu” vakcinu, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primijeniti i na “Moderninu” vakcinu jer su te dvije vakcine napravljena pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije “Johnson & Johnson”, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak jer je ono napravljeno pomoću drukčije tehnologije.

(avaz)