Vanredna sjednica o sigurnosti: HDZ protiv eventualnog rezervnog sastava policije u FBiH

Autor: M. RENER-SMAJLOVIĆ

12:45 

Mladen Bošković, šef Kluba poslanika HDZ BiH – HNS, kazao je da podržavaju popunu redovnog policijskog sastava i opremanje policijskih struktura, ali da neće podržati zakon kojim bi se eventualno uveo rezervni sastav u FBiH. 

Citirao je stav zapovjednika EUFOR-a u BiH Martina Dorfera, s kojim se u HDZ – HNS slažu, a to je da trenutni politički diskursi koji se odnose na rezervne policijske sastave u entitetima ne doprinose ni miru ni stabilnosti u BiH. 

Formiranje rezervnog sastava policije u FBiH spomenuto je kao jedna od mogućnosti ukoliko RS nastavi sa svojim aktivnostima na formiranju svog rezervnog sastava. 

Nermin Muzur (Narod i pravda) u svojoj je diskusiji naveo da oni nisu protiv formiranja rezervnog sastava policije, ali da prethodno treba iscrpiti sve druge mogućnosti. 

– Trebamo imati izvještaj o stanju sigurnosti kao platformu na osnovu čega trebamo djelovati i povlačiti daljnje poteze – dodao je Muzur. 

Sanela Prašović-Gadžo (SBB), član Komisije za sigurnost, osvrnula se na „optužbe“ iz DF-a da neki članovi Komisije nisu bili za održavanje današnje sjednice. 

– Nismo bili protiv sjednice Predstavničkog doma. Bili smo protiv da se zakaže sjednica prije nego što vidimo hoće li biti reakcije OHR-a i međunarodne zajednice – kazala je Prašović. 

11:00

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nastavio je sinoć započetu vanrednu sjednicu o usložnjavanju sigurnosne situacije, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog sastava policije RS.  

Sjednicu je inicirao Klub zastupnika DF-GS, čiji je zastupnik Hajrudin Žilić sinoć kroz kraću prezentaciju predstavio trenutne sigurnosne izazove s kojim se suočava Federacija.

Ovaj klub je predložio i tri zaključka, i to da se Federalni MUP i kantonalne uprave policije obavežu da pokrenu aktivnosti na popuni nedostajućeg broja policajaca po pravilnicima o sistematizaciji te da FMUP sačini procjenu sigurnosne situacije i u skladu s njom pokrene formiranje jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kog oblika ugrožavanja sigurnosti. 

Trećim zaključkom Predstavnički dom poziva Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, podrže rad državnih institucija koje se bave migrantskim pitanjima u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

(Autor: Avaz)