Vanredna sjednica o sigurnosti: Predlaže se popuna policijskih uprava

Avaz.ba

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nastavio je sinoć započetu vanrednu sjednicu o usložnjavanju sigurnosne situacije, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog sastava policije RS.  

Sjednicu je inicirao Klub zastupnika DF-GS, čiji je zastupnik Hajrudin Žilić sinoć kroz kraću prezentaciju predstavio trenutne sigurnosne izazove s kojim se suočava Federacija.

Ovaj klub je predložio i tri zaključka, i to da se Federalni MUP i kantonalne uprave policije obavežu da pokrenu aktivnosti na popuni nedostajućeg broja policajaca po pravilnicima o sistematizaciji te da FMUP sačini procjenu sigurnosne situacije i u skladu s njom pokrene formiranje jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kog oblika ugrožavanja sigurnosti. 

Trećim zaključkom Predstavnički dom poziva Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, podrže rad državnih institucija koje se bave migrantskim pitanjima u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

(Autor: Avaz)