Uefa je odlučila da se na utakmicama play-offa Lige prvaka koristi VAR. Pitali smo se gdje će u Maksimiru biti VAR soba, a onda smo saznali da je neće biti za utakmicu protiv Rosenborga u srijedu.

U Maksimir za Ligu prvaka stiže VAR kombi, i to ne jedan, moguće čak dva.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

U kombijima suci imaju sve što im je potrebno, doznajemo da će biti parkirani na putu od zapadne prema južnoj tribini, na C parkingu maksimirskog stadiona. Tamo su parkirana i vozila TV ekipa.

Dinamo je samo trebao osigurati parking, struju i instalacije, sve je ostalo na Uefi. Ekran na kojemu će sudac gledati eventualne sporne situacije u Maksimiru, nalazit će se u kućici četvrtog suca.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: James Wilson/Press Association/PIXSELL

Bit će to premijera VAR-a u Hrvatskoj. Podsjetimo, od proljeća se uvodi i u HNL. Dinamovci će se zbog nastupa u Europi već do dolaska VAR-a u HNL moći naviknuti na njega.

Jednom smo prilikom Nenada Bjelicu upitali što misli o VAR-u.

– Svi trebaju otići na edukaciju. Treneri, igrači, novinari, kako bi svi znali u kojim se situacijama VAR uopće i može koristiti. Imao sam VAR kad sam bio trener u Poljskoj pa su opet neke situacije bile nejasne. Mi šest mjeseci nismo znali za što se VAR može ‘zvati’. U jednoj utakmici je moj Lech oštećen za tri penala, a sudac niti jednom nije koristio VAR. Sigurno je da će VAR pomoći regularnosti našeg prvenstva, ali vjerujte mi, nije perfektan. To ćete svi vidjeti – rekao je trener Dinama.

Foto: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Da je VAR bio u play-offu Lige prvaka prošle sezone, možda bi Dinamo na kraju i eliminirao Young Boyse. Podsjetimo, Zagrepčani su nakon utakmice u Maksimiru imali dosta prigovora na suđenje protiv Švicaraca. Sad stiže VAR, valjda će s njim sve biti lakše. Jasno je kako će se uskoro gotovo u svim natjecanjima u Europi, ligama, kupovima koristiti ova tehnologija. I HNL je spreman za to.

Izvor: Antonio Bevanda / 24sata.hr