Prvi čovjek sudija u Evropskoj fudbalskoj uniji, Roberto Rosetti, rekao je da se sistem VAR savršeno pokazao na svim stadionima u prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona.

VAR je prvi put uveden u elitno takmičenje, a na prvim utakmicama je korišćen prilikom sumnjivih situacija oko ofsajda ili penala.

“Zadovoljan sam načinom na koji je VAR uveden. Tehnologija je radila savršeno, a sudijski timovi su bili na izuzetno visokom nivou”, istakao je Rosetti.

Najviše pažnje na prvim utakmicama osmine finala privukla je situacija iz duela između Ajaxa i Reala u Amsterdamu. Pregledanjem snimaka utvrđeno je da je gol domaćeg tima ispravno poništen, pošto se Dušan Tadić našao u ofsajdu kada je Nicolás Tagliafico uspio da savlada golmana kraljevskog kluba.

Vladajuće tijelo evropskog fudbala je podržalo odluku da gol bude poništen, ali se povelo pitanje zašto je mnogo vremena bilo potrebno da se ona donese. Zbog pregledanja snimka, nastavak utakmice je kasnio tri minuta, a Rosetti je obećao da će se raditi na unaprijeđenju efikasnosti sistema.

“Najvažnije je da je sudija donio ispravnu odluku. Preciznost je važnija od brzine. Moramo da uzmemo u obzir da je situacija bila izuzetno kompleksna, da je trebalo pregledati dve moguće ofsajd pozicije, a sudija je morao da razmotri i ometanje napadača”, naglasio je Rosetti.

Rosetti je istakao i da su bile još dvije situacije tokom prvih utakmica osmine finala kada je konsultovan VAR, ali nije bilo potrebe za intervenciju. U pitanju je igranje rukom igrača Porta u kaznenom prostoru tokom utakmice sa Romom, kao i kasno pokazan ofsajd za Paris Saint Germainu u duelu sa Manchester Unitedom.

Izvor: Sport klub