Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ministrica Faeser istakla je potrebu za pragmatičnim pristupom, ističući kako će ove stacionarne kontrole nadopuniti već postojeće dubinske kontrole u pograničnim područjima.

Međutim, naglasila je da se ne smiju očekivati čuda od uvođenja stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj u rješavanju problema ilegalnih migracija.

Ovo potez ministarke Faeser ima za cilj smanjenje broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku, iako se svjesno prepoznaje da su pogranične kontrole samo jedan od alata za postizanje tog cilja.

BALKANSKA RUTA

Njemačka se suočava s rastućim priljevom izbjeglica, a situacija je posebno eskalirala u posljednjim mjesecima kada je tzv. Balkanska ruta postala dominantna.

Ovaj novi pravac vodi preko Mađarske, Slovačke, Češke ili Poljske. Razlozi za ovu promjenu rute uključuju pojačanu kontrolu na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te strožije registracije izbjeglica u Austriji.

Ministrica Faeser također je izrazila zabrinutost zbog činjenice da sporazum između Evropske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU trenutno ne funkcionira dobro.

EPA

PODRŠKA POLICIJE I SINDIKATA

Ova najava o uvođenju pograničnih kontrola dobila je podršku sindikata policajaca i opozicije, te se javnost sve više angažira u pitanjima vezanim uz priljev izbjeglica i potrebu za nadstranačkim rješenjima.

U prvih osam mjeseci ove godine, u Njemačku je stiglo više od 200.000 izbjeglica, što je više nego cijela prethodna godina. Ovaj rast izaziva zabrinutost vlasti zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i finansijskih izazova.

(E.F. / Hina)

The post VAŽI I ZA ONE KOJI DOLAZE IZ BIH: NJEMAČKA UVODI KONTROLE NA GRANICAMA SA DVIJE DRŽAVE first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)