Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poziva sve penzionere, koji će početkom naredne sedmice na svojim vratima očekivati poštare sa penzijama, ali i one koji eventualno budu u prilici da svoju penziju preuzmu u bankama, da se adekvatno pripreme i osiguraju i brinu za svoje, ali i zdravlje drugih. 

– Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku, te obavezno i svoju hemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje koronavirusaPrije kontakta sa poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta sa poštarom. Još jednom naglašavamo da je upravo populacija i dob osoba koje primaju penziju najrizičnija, uz hronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još uvijek ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalna posljedice – naveli su iz Instituta. 

– Ukoliko budete u prilici da sami idete po penziju u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obavezno operete ruke – naveli su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nadležni iz poštanskih servisa već su obaviješteni o mjerama koje su oni dužni primijeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca, izvršiti pranje ruku, a kovertu baciti.

Poštar obailazi i one u izolaciji


– Naime, bitno je da znate da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo sa vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko hiljada osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inostranstvu ili žarištima virusa – upozoreno je. 

Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da poštari dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i poželjno da svi primjene maksimalne mjere zaštite.

Poštujte mjere samozaštite

INZ je pozvao penzionere da zaštite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavaju bilo kakve bliske kontakte. 

– Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nosilaca virusa ne pokazuje nikakve znakove – simptome, te da kontakt sa takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može uveliko zakomplicirati i otežati život i zdravlje. Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele penzija, ali i susreti sa osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas – poručili su iz INZ. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Važne zdravstvene preporuke za penzionere uoči početka uručivanja penzija / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.