Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo BiH već odlučivalo o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Na pitanje novinara da prokomentira izjave bh. zvaničnika da BiH na svoje granice treba izvesti vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog navale migranata, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

– Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način – rekao je Dodik.

On je dodao da BiH treba da se nada da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici s Turskom.

– Nadamo se da će EU uspjeti da spriječi val migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči s ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava – rekao je Dodik.

On je istakao da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize te podsjetio da je ta politika mnoge stimulirala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

– Politika otvorenih granica od 2015. godine sigurno daje negativne efekte sada, a kolateralna šteta je i BiH – zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. juna 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH.
Protiv ove inicijative, koju je predložio član Predsjedništva Željko Komšić, bio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Već odlučeno da se ne angažira vojska zbog migranata / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.