VEČERAS se igraju preostale utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo na koje se već sad plasiralo 19 do 24 reprezentacije.

Još jednu ćemo saznati danas i to onu iz skupine u kojoj igra Hrvatska, a ostale kroz dodatne kvalifikacije. U našoj skupini E, iz koje se Hrvatska već kvalificirala, za zadnje preostalo mjesto bore se Mađarska, Wales i Slovačka. Wales je domaćin Mađarima i pobjednik te utakmice ide izravno na Euro. Završi li neodlučeno, Slovačka pobjedom protiv Azerbajdžana skače na 2. mjesto i ide na Euro. No sve tri reprezentacije imaju osiguran nastup u dodatnim kvalifikacijama.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će 30. studenog u Bukureštu. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri jakosne skupine s po šest reprezentacija prema rezultatima u kvalifikacija, a ne po Uefinom koeficijentu. Najbolji pobjednici skupina bit će u prvoj, preostali pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije u drugoj, ostale drugoplasirane u trećoj, a u četvrtoj jakosnoj skupini bit će dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije i četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija.

Ne izgubi li Njemačka večeras kod kuće od Sjeverne Irske, kompletirat će sve jakosne skupine, ali već sad se znaju tri sigurna sudionika skupine B Europskog prvenstva. Kao što znate, Euro se igra u 12 gradova u 12 zemalja, a svaka skupina ima dva grada domaćina.

Gradovi domaćini po skupinama:

Skupina A: Rim i Baku

Skupina B: Kopenhagen i Sankt-Petersburg

Skupina C: Amsterdam i Bukurešt

Skupina D: London i Glasgow

Skupina E: Bilbao i Dublin

Skupina F: München i Budimpešta

Ne bude li senzacija na utakmici Njemačka – Sj. Irska (ta utakmica ne utječe na skupinu B iz naslova teksta), jakosne skupine izgledat će ovako:

Prva: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga: Francuska, Poljska, Švicarska, HRVATSKA, Nizozemska, Rusija

Treća: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

Četvrta: Finska, drugoplasirana momčad iz skupine E, četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija

Kako bi sve reprezentacije domaćini, koje su se plasirale na Euro, mogle igrati u svojoj zemlji ždrijeb je poludirigiran, a zbog političkih preduvjeta i potpuno dirigiran kad je riječ o spomenutoj skupini B. Budući da su Kopenhagen i Sankt-Petersburg domaćini te skupine, Rusija i Danska MORAJU igrati u toj skupini. Budući da je riječ o reprezentacijama iz druge odnosno treće jakosne skupine, ždrijeb će im morati pridružiti jednu reprezentaciju iz prve jakosne skupine. To ne mogu biti Italija, Engleska, Njemačka i Španjolska jer su te zemlje također domaćini Eura pa moraju igrati kod kuće, a ne može biti ni Ukrajina jer UEFA zbog političkih razloga ne dopušta da Rusija i Ukrajina igraju u istoj skupini.

Tako sad u skupini B imamo sigurno Belgiju, Rusiju i Dansku i treba nam još jedna reprezentacija iz četvrte jakosne skupine. U dodatnim kvalifikacijama također se vodi računa o zemljama domaćinima jer će u dodatnim kvalifikacijama biti Rumunjska, Irska i Škotska, u čijim gradovima se igra Euro. Sjećate se Lige nacija? Dodatne kvalifikacije pune se po renkingu iz tog natjecanja. Pobjednicima skupina Lige nacija, koji se nisu izravno kvalificirali na Euro, zajamčeno je mjesto u dodatnim kvalifikacijama koje se igraju po sistemu četiri odvojena mini-turnira odnosno Final Foura (polufinale i finale na jednu utakmicu). Domaćin finala odredit će se ždrijebom.

Srbija već zna protivnika u dodatnim kvalifikacijama

Na Final Fouru D Lige nacija igrat će Gruzija – Bjelorusija i Sjeverna Makedonija – Kosovo. Na Final Fouru C jedan par je sigurno Norveška – Srbija, a u drugom će Škotska igrati protiv nekog. BiH sigurno igra na Final Fouru B, a Island na Final Fouru A, ali te reprezentacije će tek u ždrijebu saznati svoje protivnike.

Dodatne kvalifikacije igraju se od 26. do 31. ožujka, četiri mjeseca nakon ždrijeba. Budući da se ne zna tko će pobijediti na svakom od četiri Final Foura, u četvrtoj jakosnoj skupini bit će četiri slova A, B, C i D koje će označavati pobjednika svakog mini-turnira.

U spomenutoj skupini s Belgijom, Rusijom i Danskom tako nikako neće moći igrati pobjednik Final Foura C jer je u njemu već sad Škotska, jedan od domaćina. Ne može igrati ni momčad D jer prema UEFA-inim pravilima Rusija ne može igrati protiv Kosova, što bi se u tom slučaju moglo dogoditi. Irska, Rumunjska i Mađarska, ako se ne plasira izravno, ždrijebom će biti svrstane na jedan od Final Foura. U tom slučaju će dva domaćina morati igrati međusobno u dodatnim kvalifikacijama jer nema dovoljno mjesta u drugim skupinama, ali nijedna neće moći igrati na Final Fouru C jer je tamo već Škotska. Bit će razdijeljene na Final Fourove A i B što znači da Belgija, Rusija i Danska neće igrati s nekim pobjednikom dodatnih kvalifikacija nego s Finskom ili drugoplasiranom momčadi iz kvalifikacijske skupine E.

Bude li to Mađarska, ni ona ne može igrati u skupini s Rusijom i Danskom jer je domaćin pa ostaje samo Finska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr