Migrants walk towards the Greek border in Pazarkule, in the Edirne district, on March 1, 2020. - Thousands of migrants stuck on the Turkey-Greece border clashed with Greek police on February 29, 2020, according to an AFP photographer at the scene. Greek police fired tear gas at migrants who have amassed at a border crossing in the western Turkish province of Edirne, some of whom responded by hurling stones at the officers. The clashes come as Greece bolsters its border after Ankara said it would no longer prevent refugees from crossing into Europe following the death of 33 Turkish troops in northern Syria. (Photo by BULENT KILIC / AFP)

Kako navodi USKinfo.ba portal,veće grupe migranata iz nekadašnje “Željezare” i “Krajinametala” krenule su prema gradu.

Policija je reagovala i stigla na lokaciju za manje od minutu, te vratila migrante prema napuštenim fabrikama.

Zbog nepostojanja kampa Vučjaka i zabrani primanja migranata u već postojeće centre, koji su ionako prenapučeni, policija USK-a se našla u situaciji da nema gdje sa migrantima koji su van centara. Rješenje je trebala biti LIPA, na kojoj je izgradnja zaustavljena zbog vremenskih neprilika. Čim se vrijeme popravi, radovi se nastavljuju.

Ipak, pozvali smo MUP kako bi saznali o čemu se radi. Oni tvrde da nisu imali prijavu u smislu da se radi o nekom problemu ili da je potrebna intervencija, već su to redovne aktivnosti koje se provode već danima. Zbog nepostojanja lokacije za smještaj, druge opcije trenutno nema i bolje ne mogu.

Saznali smo da su humanitarne organizacija, ujutro dostavile hranu i osnovne potrepštine migrantima koji borave u ovim napuštenim objektima. Nakon toga, desio se ovaj slučaj. Ipak, policija je kao što smo rekli, ekspresno reagovala i vratila migrante nazad, tj. sklonila ih sa ceste.

Izvor: USKinfo.ba