Stanje u turizmu u Srednjobosanskom kantonu posljednjih godina sve je bolje. Osim što lokalne zajednice čine ogromne napore, veliku zaslugu za razvoj ove unosne privredne grane ima i Turistička zajednica SBK, na čijem je čelu Miroslav Matošević.

– Nakon četiri godine nema općine koja svoj strateški plan ne bazira na turizmu. Svi su spoznali utjecaje turizma, a mi smo im prezentirali koji su to efekti. Mi smo zabilježili za 16 do 30 posto prihoda više u kratkom vremenu – ističe Matošević.

Planinski centri imaju mogućnost da se baziraju cjelogodišnjim aktivnostima.

– Najveći problem predstavljaju neophodna ulaganja u infrastrukturu u planinskim centrima kao što su Raduša, Busovačka planina, Vranica i Ranče. Vrlo je loša putna komunikacija, obično se radi o planinskom i makadamskom putu – kaže Matošević.

Niz aktivnosti planiran je radi unapređivanja zimske turističke ponude na Vlašiću, kao i na ostalim planinama.

– Naša očekivanja iz godine u godinu sve su bolja, jer zimska sezona raste uzlaznom putanjom. Pored Vlašića svoja mjesta na zimskoj turističkoj karti našlo je i šest skijaških centara koji su nedavno napravili jedno udruženje koje djeluje jedinstveno na prostoru srednje Bosne – ističe Matošević.

Na sarajevskom sajmu turizma Jajce se istaklo kao model kako bi općine trebale upravljati  prirodnim i kulturnim znamenitostima.

– Smatram da je Jajce prostor koji ima najbolju kombinaciju kulturnih i prirodnih resursa. Jedno je od najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Malo koji grad ima 30 nacionalnih spomenika, vodopad u centru i prirodne ljepote Plivskih jezera – rekao je Matošević.

Veliki potencijal i šansu vidi i u razvoju vjerskog turizma, a nedavno su aplicirali na EU4Business s projektom izrade biciklističke staze Lašva – Jajce.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba