An Oscar statue is pictured at the press preview for the 91st Academy Awards Governors Ball, Friday, Feb. 15, 2019, in Los Angeles. The 91st Academy Awards will be held on Sunday, Feb. 24. at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

U noći s nedjelje na ponedjeljak u “Dolby Theatru” u Los Angelesu će se održati 91. ceremonija dodjele Oscara, najprestižnije nagrade u svijetu filma. Favoriti za osvajanje “zlatnog kipića” su filmovi “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Cuarona i “The Favourite” Grka Yorgosa Lanthimosa sa po deset nominacija.

Osam nominacija je dobio film “A Star Is Born” sa Bradleyjem Cooperom i Lady Gagom u glavnim ulogama. Njih dvoje su također nominovani u kategorijama najboljeg glumca i najbolje glumice.

Favorit je – “The Favourite”

Za Oscara u kategoriji najboljeg filma takmiči se osam naslova – “A Star Is Born”, “Roma”, “BlacKkKlansman”, “Black Panther”, “Bohemian Rhapsody”, “The Favourite” , “Green Book” i “Vice”.

Kultni američki režiser Spike Lee ove je godine zahvaljujući filmu “BlacKkKlansman” prvi put nominovan za Oscara za najbolju režiju. Za Oscara u toj kategoriji borit će se i Pawel Pawlikowski sa nagrađivanim filmom “Cold War”, Alfonso Cuaron (“Roma”), Yorgos Lanthimos – “The Favourite” i Adam McKay za film “Vice”.

Najveće šanse da podigne kipić za najbolju režiju ponovo se daju Alfonsu Cuaronu, iako se njegov film “Roma” nije proslavio na nedavnoj dodjeli Zlatnih globusa, za koje se smatra da su dobar predskazatelj budućih dobitnika Oscara.

Izvor: BHRT