Kineski dan zaljubljenih savremeni je naziv za najromantičniji kineski festival – Čiši – kada se slavi uspomena na susret vile pletilje i običnog čobanina, piše Lepa & Srećna.

Po legendi iz dinastije Han, oni su se zaljubili jedno u drugo, ali im ljubav nije bila dozvoljena. Naredili su im da se razdvoje a između njih postavili zvjezdani Mliječni put – na kineskom – Srebrnu reku.

Samo jednom godišnje, 7. dana 7. lunarnog mjeseca, njima je dozvoljeno da se susretnu i zato ovaj praznik nosi i naziv Festival duple sedmice. U 2019. godini, praznik ljubavi se slavi 7. avgusta.

Po staroj priči, čiji korijeni navodno sežu još dalje u prošlost, čak više od 2500 godina, samo jednom godišnje ptice naprave most za razdvojene ljubavnike i omoguće im da taj dan provedu zajedno.

Kinezi vjeruju da su te ptice svrake i otud još jedno ime praznika – Festival svrake, a po sjećanju na ovu dirljivu zabranjenu ljubav, par svraka simbolizuje ljubavnu sreću i vječnu vjernost.

Savremeni trend globalizacije koji je zahvatio Kinu pretvorio je ovu legendu u moderni praznik koji Kinezi danas proslavljaju poklanjajući čokolade, cvijeće, slatkiše – baš kao što se čini za dan Svetog Valentina.

Međutim, Kineskinje koje se drže tradicije, uveče praktikuju stare rituale kojima se dokazuje spretnost u ručnim radovima i kućnim poslovima.

Mlade djevojke pokazuju koliko su vične tako što uspijevaju da udjenu konac u iglu samo pri svjetlosti Mjeseca i čak se takmiče koja će to uraditi brže.

Iskusnije domaćice prave remek-djela od voća i peku tradicionalne kolače. Mnoge žene naprave papirni ukras a onda ga spale kao simboličnu žrtvu, svaka pritom moleći nebo da joj pošalje dobrog i pažljivog muža.

Zaljubljeni ovo veče provode gledajući u nebo i Mliječni put. Ako pada kiša, vjeruje se se da to nebo plače nad razdvojenim ljubavnicima.

Izvor vijesti: Šejla Lilić / azra.ba