Svjetski mediji poput “Washington Posta” i “New York Timesa” prenijeli su vijest AP o “ogorčenju” u BiH nakon izjava predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o BiH, kao “tempiranoj bombi”.

– Ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika u BiH – izjavio je Macron za Economist.

Prenose da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao francuskog ambasadora na razgovor zbog tih izjava.

U istoj informaciji je citirana i izjava portparola Islamske zajednice u BiH, Muhameda Jusića, koji je nazvao Makronove komentare “skandaloznim” i rekao da francuski predsjednik “kleveće” Bosnu da bi opravdao sprječavanje zemalja Balkana sa “značajnom muslimanskom populacijom” da ispune svoje želje za članstvo u EU.

– Nekih 300 građana BiH, većinom žene i djeca, su otišli na ratišta u Siriji i Iraku, a poređenja radi, nekih 1.900 Francuza je to uradilo. Ovih dana, Francuska očekuje povratak 450 džihadista, ne vidim kako bi ovo mogao biti veći problem u Bosni nego u Francuskoj – naveo je Jusić.

Također navode da je BiH bila prva država u Evropi koja je uvela zatvorske kazne do deset godina za građane koji se bore na stranim ratištima ili regrutuju druge za to, te da su oni koji su se vratili u državu dovedeni pred sud i, u većini slčuičajeva, dobili zatvorske kazne.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba