Tko će sjesti na klupu hrvatske Davis Cup reprezentacije? Tri mjeseca prije nego ćemo negdje u Lijepoj Našoj ugostiti Indiju još je nepoznanica makar se jedno ime već provuklo kao sigurno za nasljednika Željka Krajana. Međutim, HTS-ov natječaj još nije dobio “slavodobitnika”.

– Zvali su me iz Saveza, lagao bih kad bih rekao da nisu, no još uvijek nismo ništa definirali. Prerano je još proglašavati me izbornikom jer tek moram vidjeti kakve su ideje Saveza i kakav će to biti angažman – rekao nam je u startu Vedran Martić (52).

ZAHVALIO SE NA POZIVU

Goran: Ni ja ni Ljubo nećemo biti izbornici, a znam tko hoće

Splićanin je hrvatskoj javnosti još uvijek, dojma smo, prilično anoniman, ali znajući da je trener Karena Hačanova, kojeg je doveo do 8. mjesta na svijetu, nije baš normalno da bude. Pogotovo neće biti ako Goran Ivanišević, kojeg je trenirao tri godine, krajem 90-ih, izvrši obećanje i “polomi“ ga.

– Vidio sam tu njegovu izjavu, nom kažem, prije nego Savez definira što i kako, ne mogu ništa još konkretno govoriti. Meni bi bilo najdraže da su tu funkciju prihvatili on ili Ivan Ljubičić.

Dobro, idemo ovako. Imate li uopće želju biti izbornik?

– To je čast, naravno. Nije to neka bezveze uloga, to su vrhunski igrači i ako su oni sretni da ih vodi Vedran Martić, onda mora biti čast. Sada sam smanjio i ulogu s Hačanovim kako bih bio s obitelji u Splitu. Bilo mi je to previše putovanja, sada ću biti s njim tek nekoliko tjedana, dok će većinu vremena s njim provoditi Fredrik Rosengren.

Odnosi, oni koji su pukli na relaciji igrači – Krajan, s nekadašnjim trenerom prezimenjakinje Petre ne “štekaju”. Znanje, vidimo po Hačanovu, nije upitno.

– Njih sve znam ja još od djetinjstva. Borna je godište kao i Hačanov, dok sam Marina kao juniora vodio na neke turnire u Južnu Ameriku. Družili smo se posljednje dvije godine dosta, viđali na turnirima… Da, u dobrim smo odnosima.

Trebamo li pitati što mislite o Krajanovoj smjeni “pet do 12”?

– Ne znam detalje, bio sam s Karenom u to vrijeme. To znaju igrači i savez što se i kako dogodilo. Nisam involviran u tu stvar, mogu samo reći da je loš bio tajming.

Čilić je u toj priči zamjerio nedostatak komunikacije i nije baš oduševljeno rekao “da” sljedećoj reprezentativnoj akciji. Barem je takav ostavio dojam.

– Dobro, moram reći da se Davis Cup nekad igračima uklapa perfektno u plan, nekad ne. Zamislite da moramo na gostovanje u Indiju, pa onda igrači bi trebali odande na drugi kraj svijeta u Indian Wells. Nekad igrači trebaju odmor ili su ozlijeđeni, a to javnost ne zna.  Marin i Borna uvijek su se rado odazivali, Borna je sada mlađi, dok je Marin još uvijek u dobrom stanju. Vidio sam da je motiviran, da trenira više nego ovi mlađi i možemo očekivati od njega još odlične igre. Dolaze mlađi koji bi trebali preuzeti konce.

Jedan se pokazao u Madridu, američki student Borna Gojo koji je tek u kolovozu postao profesionalac.

– On je odigrao korektno protiv Rubljova, no bio je malo stisnut. Međutim, nisam primijetio da on nije mogao ni s Rubljovim, makar on igra jako brzo i u sjajnoj je formi što je potvrdio dobivši sve mečeve, a ni s Nadalom. Tu je i Nino Serdarušić, radi s Goranom Prpićem, očekujemo da će se dignuti, da će iskočiti još neki junior kao što je Ajduković.

Postanete li izbornik, ulogu koji će teniski “stručnjaci” podcijeniti sa sjajnim “argumentima” kao što su “što on njima ima reći”, bit će vam to izlet ipak u malo drugačiji trenerski svijet u kojem je veći naglasak na psihologiji. 

– Drugačija je uloga, da, glavni trener radi i trenira kroz cijelu godinu s igračem, a ovdje oni dolaze na meč koji treba pripremiti, snimiti protivnika, razraditi taktiku, posebno raditi na atmosferi da bude pozitivna, a igrači budu sretni kada dođu, da se osjećaju dobro. To je najvažniji dio. Manji je dio u pripremi jer oni na tome rade tijekom sezone.

Više saznajte na izvornom linku: Davor Kovačević – Vedran Martić, novi izbornik Davis Cup reprezentacije / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.