Večeras oko 21:30 došlo je do velike eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a Republike Srpske. Načelnik Bosanskog Broda Ilija Jovičić potvrdio je za Srnu da je povrijeđeno nekoliko radnika.

“Vatrogasne ekipe su na terenu i gase požar. Mislim da će biti u redu i da se neće širiti. U toku je hospitalizacija povrijeđenih”, naveo je Jovičić, ali nije mogao precizirati koliko ljudi je tačno povrijeđeno.

Po njegovim riječima, eksplodiralo je potrojenje 04, a građani navode da je veći dio požara ugašen do 22 sata.

Stanovnici mjesta koja se nalaze u blizini Bosanskog Broda kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o zemljotresu, a u nekim područjima su popucali prozori.

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu. Građani Slavonskog Broda za hrvatske medije su kazali da su jako uznemireni jer je eksplozija bila prilično jaka i glasna.

“Još uvijek ne vidimo vatrogasce, ne znamo šta se dešava. Ne možemo uspostaviti vezu. Ova eksplozija je sve uplašila, nije bilo ugodno. Nema potrebe za panikom, za sada mislimo da je sve pod kontrolom. Još nema zahtjeva iz Bosanskog Broda za našu pomoć”, kazao je za RTL Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Korisnici društvenih mreža navode da je eksplodirao pogon u rafineriji.