Velika seksualna afera potresla je francuski politički vrh. Kandidat vladajuće stranke REM za gradonačelnika Pariza Banžamen Grivo (Benjamin Griveaux) povukao je kandidaturu, nakon što je u javnost pušten snimak seksualnog karaktera, koji je Grivo, inače oženjen, poslao drugoj ženi s kojom je bio u vezi, objavili su svjetski mediji. 

Snimak je pustio ruski disident i izvođač performansa Pjotr Pavlenski koji je dobio azil u Francuskoj. Pavlenski je poručio da je na ovaj način htio da “razotkrije hipokriziju” Grivoa koji je u svojoj kampanji isticao važnost porodice. Pavlenski je rekao da je do snimka došao preko “izvora koji je imao saglasnu vezu sa Grivom”.

Grivo je otkazao sve sastanke i potresenim glasom preko video-poruke jučer poručio da odustaje od trke za gradonačelnika, istakavši kako ne želi dalje da izlaže napadima sebe i svoju porodicu. 

– To su sramni napadi koji dovode u pitanje moj privatni život. Moja porodica to nije zaslužila. Niko nikada ne bi trebalo da bude meta takvog nasilja – poručio je Grivo.

Snimak datira iz maja 2018, u vrijeme kada je bio portparol vlade. Za sada nije negirao sadržaj, a francuski mediji ističu da u dobrovoljnom odnosu nema ničeg ilegalnog.

Sad već bivši kandidat za gradonačelnika Pariza je poručio da je dobio podršku od predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) za odluku. 

Inače, onaj ko distribuira pornografski sadržaj bez saglasnosti učesnika, u Francuskoj rizikuje dvije godine zatvora i 60.000 eura kazne.

Gradonačlenica Pariza i kandidat za novi mandat An Idalgo je također pozvala na poštovanje privatnog života. I predsjednica “Nacionalnog okupljanja” Marin le Pen je poručila da treba provjeriti i da nije sve namješteno Grivou, da se nešto slično ne bi događalo i drugim političarima, što bi moglo da destabilizira izborne procese.

Makronova stranka sada, na mjesec dana od lokalnih izbora, traži novog kandidata.

Rus Pjotr Pavlenski (35) je prij tri godine dobio azil u Francuskoj. Poznat je po svojim šokantnim performansima – šio je sopstvene usne, obmotavao se bodljivakom žicom, ukucavao testise za pločnik na Crvenom trgu, odsjekao je sebi nožem dio desnog uha, zapalio je ulazna vrata službe sigurnosti. I u Francuskoj je nastavio sa sličnim aktivnostima.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Velika seksualna afera potresla francuski politički vrh / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.