Izraelski naučnici: Predstavljeno prvo štampano 3D srce Screenshot
Veliki medicinski preokret: Pogledajte prvo štampano 3D srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima

Doprinosi mogućnostima za transplantacije

Autor: Vijesti.me

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i “velikim medicinskim preokretom” koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

– Srce, veličine zečijeg, označava da je “prvi put da je iko igdje uspješno dizajnirao i štampao čitavo srce snabdjeveno ćelijama, krvnim sudovima i komorama – rekao je Tal Dvir s Univerziteta Tel Aviv, koji je rukovodio projektom.

On je podsjetio da je ranije štampana 3D struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima. Naučnici, međutim, kažu da postoje mnogi izazovi prije nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima.

Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu “Napredna nauka” (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca “da se ponašaju” kao prava. Potom planiraju da testiraju presađivanje na životinjama.

– Možda će za deset godina postojati štampani organi u naboljim bolnicama širom svijeta i ove procedure će se rutinski izvoditi – rekao je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.

(Autor: Avaz)