Na portal Biscani.net stigla je jedna divna priča. Naime, radi se o ženama iz džemata Sokolac i Pritoka, koje su još jednom odlučile pokazati da Krajišnici imaju veliko srce.

Žene iz džemata Sokolac kod Bihaća rade na akciji prikupljanja paketa za žene migrante koje su smještene u nekadašnjem hotelu Sedra kod Cazina.

Kako su nam kazale, akciju su same pokrenule, a ono što skupljaju jesu osnovne stvari koje su svima potrebne.

Kako je sve počelo, priča nam jedna od žena:

“Srijeda, malo prije ponoći me zove Senada, hanuma našeg hodže Safeta. Ispriča mi kako je njen hodža prošlu noć obilazio migrante koji su iz Hotela Sedra stigli na Izačić. Nosio im ono što bi im moglo pomoći.
Istreptalog glasa kazuje dalje ona: “Tu ima skroz malih bebica, djece raznih uzrasta. Neka su i bolesna, prehlađena! Ima i žena, puno! Mislila sam te pitati da u onu svoju grupu napišeš šta. Da mi žene pokušamo za te žene iskupiti šta. One na livadi, okisle. Onako da svaka od nas nešto donese, što nama ženama treba.”

Dok je govorila glas joj je oscilirao od glasnog do tihog, drhtavog. Kao da je željela, da bojom i tonom svoga glasa dočara sve ono što je njen hodža noć prije vidio, doživio, pa njoj prenio.

“Eto, pa ti to napiši, uobliči…”, kazala je.
Dobro, rekoh, sad ću ja to, Senada. U par rečenica utanačismo šta bi to bilo ženi potrebno. Ženi koja je daleko od svega, baš tu noć u hotelu, na livadi, pod šatorom, na ulici…..
Objavila sam status par minuta iza ponoći.

Odmah su se javile žene Džemata Pritoka, džemata sa kojim smo izgradili posebno čvrste prijateljske odnose. Zatim su se počeli javljati i drugi. Zbog velikog interesa akcija je produžena do srijede. Drago mi je da jeste, mozda stignemo napraviti dovoljno paketa za sve žene izbjeglice.

Osmijeh je besplatan, a kad ga vratimo na tuđe lice i dobro djelo.
Zajedno možemo sve!” – kazala je jedna od organizatora za portal Biscani.net .

Svi zainteresirani se mogu priključiti akciji.
Paketi se skupljanju sve do srijede, kada će biti odneseni u hotel Sedra. Ovo je još jedna divna priča, kao i primjer dobrih Krajišnika široke ruke.