Nakon više od godinu dana čekanja Bihaćkom aerodromu odobrena je Studija utjecaja na okoliš, a nedavno je i pribavljena dozvola o prethodnoj vodnoj suglasnosti.
Radi se o dva ključna dokumenta, bez kojih ne bi se moglo ići dalje u realizaciju ovog projekta. Ono bez čega se dalje ne može su i sredstva koja su neizvjesna u ovoj godini, obzirom da je zbog pandemije Vlada Federacije BiH zaustavila ovogodišnje planove o ulaganju 2,5 miliona maraka. Čak i ukoliko rebalansom budu vraćena ova sredstva, do kraja godine teško da će se puno toga moći uraditi.

Jedna od najvećih investicija u USK, bihaćki aerodrom ovih dana ostvario je još jedan pozitivan korak u kompletiranju dokumentacije neophodne za njegovu realizaciju.

Usprkos činjenici da je ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa zaustavila ovogodišnje planove o ulaganju 2,5 miliona KM u ovaj aerodrom, te da sudbina aerodroma najviše ovisi o odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, sa poslom se ipak ne stoji. Podsjetimo izgradnja aerodroma projekat je vrijednosti 100 miliona maraka.

Do sada je u njega uloženo 9 miliona maraka i ukoliko se nastavi ovakvom dinamikom ili se u njegovu realizaciju ne uključe strani investitori, teško je za očekivati da će on biti završen kako je prvobitno planirano do 2023. godine.

(rtvusk.ba/cazin.net)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.